Glöd · Panelen

Liberalerna vill införa mobilförbud i klassrummen på grundskolan och gymnasiet. Bra eller dåligt?

Iman Mirbloki, 36 år, operativ chef för Bitnation Space Agency, Stockholm

Det blir svårt att svara ja eller nej, eftersom dagens teknik kräver uppkoppling – t.ex. via ”paddor” (platta datorer som Ipad, m.m) och alla har inte plats för sim-kort. Därför måste uppkopplingen ske via mobiltelefonen, och då många skolor använder ”paddor” i undervisningen, så skulle ett förbud bli ett stort hinder. Man borde hellre förbjuda icke-sanktionerad användning av mobiltelefoner under lektionstid.

Ann Carlsson, 53 år, socialpedagog, Göteborg

Om undervisningen är tillräckligt intressant så används nog inte mobilen till andra aktiviteter. Bäst är om läraren tillsammans med klassen diskuterar för- och nackdelar med att ha mobilen med på lektionen. Vid vissa tillfällen, som vid exempelvis filmvisning, kanske det är bättre att samla in mobilerna. Elever med neuropsykiatriska funktionshinder har många gånger appar som stöd. De måste få ha tillgång till sina telefoner.

Isak Gerson, 26 år, redovisningsekonom och syndikalist, Stockholm

Jag är själv skeptisk men litar på att varje lärare vet vad som funkar bäst i dennes klassrum. Däremot är jag mycket skeptisk mot förslag om att elever ska behöva ”lämna in” sina telefoner vid lektionsstart. Det är respektlöst och omyndigförklarande. Elevers egendom är elevers egendom och de kan förvara mobilerna i väskor eller fickor och ändå följa ett förbud. Som vi gjorde när jag gick i skolan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV