Energi · I blickfånget

På cykel till Paris och båt till Latinamerika

Per Holmqvist och hans familj har gjort era långresor med tåg och båt, bland annat till Latinamerika.

Listan kan verkligen göras lång över allt som Per Holmqvist har företagit sig och åstadkommit som miljöaktivist. Redan 1987 bestämde han sig för att sluta flyga, han har arbetat mot kärnkraft med Maud Olofsson och startade en ekobutik när det fortfarande sågs som något udda.

Per Holmqvist är en pionjär när det kommer till miljö- och solidaritetsfrågor. I början av sjuttiotalet var han en av dem som ordnade demonstrationer mot kärnkraft, arbetade för solidaritet och hade ett starkt miljöengagemang.

– Jag var med och drog igång Luleås första demonstration mot Kärnkraft som samlade 75 deltagare. En av medarrangörerna var Maud Olofsson. Sedan dess har vi valt lite olika sätt att arbeta på, säger han och ler.

Per har aldrig upphört med sitt engagemang på gräsrotsnivå för miljöfrågor, mot kärnkraft, i sitt arbete för medborgarlön och landsbygdsutveckling. Han har varit aktiv i Jordens vänner, arbetat för att minska bilismen och var en av grundarna till Miljöpartiet. I slutet av nittiotalet startade han även den första nätbutiken för närproducerade och ekologiska livsmedel med uppåt hundra olika leverantörer.

– Vi bodde då ute på landet i Kalix kommun och hade nyligen dragit igång ett föräldrakooperativt dagis. Vi behövde köpa in bra och ekologiska livsmedel och samarbetade även med den lokala butiken i byn. Plötsligt hade vi Norrbottens mest ekologiska sortiment, berättar Per.

Butik och restaurang

Nätbutiken växte och blev så småningom en fysisk butik i Luleå. Sedan 2007 driver han ekobutiken och veganrestaurangen Nordansmak.

– Det jag är mest stolt över med Nordansmak är ändå att vi är ett socialt företag, säger Per med eftertryck. Alla som anställts förutom jag själv har varit långtidsarbetslösa och har genom Nordansmak fått en chans att komma in på arbetsmarknaden.

Målsättningen med Nordansmak var att öka utbudet av ekologiska livsmedel, något de verkligen har lyckats med.

– I dag kan man hitta liknande varor på Willys och Coop, något som slår ekonomiskt mot butiken. Samtidigt är det naturligtvis roligt att efterfrågan på ekologiska produkter generellt ökar.

I stället har de lagt större fokus på dagliga veganska soppluncher, kaféverksamhet och frekventa föredrag och musikevenemang för att bredda verksamheten och få det att gå runt. Frågor som till exempel basinkomst och miljöfrågor debatteras flitigt i deras lokaler. Några är till och med så pass måna om att Nordansmak ska kunna finnas kvar i Luleå att de går in och stöttar verksamheten ekonomiskt.

<strong>Per Holmqvist älskar att starta projekt
Per Holmqvist älskar att starta projekt. Nu arbetar han för att dra igång en lokal solpark söder om Luleå.
Foto: Matilda Holmqvist

Långresor utan flyg

År 1987 gjorde Per ett medvetet val att sluta flyga för klimatets skull. Trots detta har familjen rest på många långresor över världen. På nittiotalet gav Per och hans fru ut en bok om att resa jorden runt med små barn utan att flyga. Den heter Små luffare i Latinamerika och är en resehandbok till småbarnsfamiljer. Boken har använts flitigt av studiecirklar. Små luffare i Latinamerika bygger på egna erfarenheter då de i mitten av nittiotalet reste tillsammans med sina då ett respektive två år gamla barn. Ursprungstanken var att resa jorden runt utan att flyga. Familjen började med att ta sig till USA med båt, därifrån gick resan till Latinamerika. Med buss, tåg och båt besökte de länder som Mexiko, Panama, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Colombia och Venezuela.

– Vi bokade plats på en båt över Stilla havet när vi var i Mexiko. Men det visade sig att de inte tillät barn under två år att åka med.

Istället fick Per och hans familj avbryta sin jorden-runt resa och långsamt börja ta sig tillbaka till Europa och Norrbotten.

– Vi hade bokat och fått plats på det pyttelilla kryssningsfartyget Amazing Grace. Det låg för ankar utanför en liten ö söder om Guadeloupe och skulle ta oss hela vägen från Guadeloupe till Miami, trodde vi.

Men kapten ville något annat och beordrade två ur besättningen att sjösätta en livbåt och sätta iland den lilla familjen på en ö som saknade både butik och hotell. De var strandsatta. En dam på ön gav dem husrum och försökte hjälpa dem att boka plats på en annan båt. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort och de blev till slut tvungna att boka ett flyg till Miami. Därifrån fortsatte de med båt över Atlanten till Genua i Italien och vidare till Sverige.

– Men det var fantastiskt att få göra en sådan resa, säger Per med eftertryck. Att stå vid en busshållplats i Guatemala och säga: ”Ska vi ta den eller den bussen? Vi tar den som är snyggast”. Det är en enorm frihet. Något helt annat än att bara sätta sig på ett flygplan och 28 timmar senare vara framme på andra sidan jordklotet.

”Före min tid"

De reste till USA och Latinamerika under föräldraledigheten med föräldrapenning. Många har blivit inspirerade av att göra något liknande. Familjen har fortsatt att resa långt utan att flyga. Bland annat har de tågluffat flera gånger till Marocko och besökt Marrakech, något Per beskriver som helt underbart. Som mest var de nio personer som reste dit och fick väldigt mycket tid för samtal och umgänge med varandra och barnen. De har även tågluffat i Europa vid ett flertal tillfällen.

Per är med i nätverket Vi som inte flyger och har under perioder arbetat mycket för att göra tågtrafiken bättre, genom att uppvakta chefer för SJ och politiker.

– Jag har alltid känt att jag ligger femton–tjugo år före min tid kring livsval och medvetenhet. Jag tror att det är viktigt att man får börja sitt engagemang utifrån en inre övertygelse och känsla. Därför tror jag inte på att bara lagstadga fram hållbarhet, säger Per. Istället får vi hoppas att trenden av medvetna människor fortsätter att öka.

Lokal solenergi

Livsmedels- och energiförsörjningen tror Per är två nyckelfrågor inför framtiden. Både vad vi äter och var den maten kommer ifrån behöver vara i fokus. Han har bland annat bildat en andelsförening tillsammans med andra och tänker dra igång en lokal solpark, Nordansol, för att kunna förse sitt närområde med lokal solkraft. Initiativet har fått arrendera ett markområde att disponera för detta.

– Man kan se utvecklingen i dag ur både ett positivt och negativt perspektiv. Redan på sjuttiotalet förespråkade vi vind- och solenergi. I dag är vi där och kärnkraften är på väg bort. Det känns väldigt bra. Samtidigt planeras det nya kärnkraftverk på den finska sidan av Bottenviken bara 15 mil från den svenska kusten.

Finlands kärnkraft

Även om Per arbetar framgångsrikt med solenergifrågan lokalt tar det mycket tid i anspråk för honom att opinionsbilda kring kärnkraftverket i Pyhäjoki vid Bottenvikskusten. År 2015 cyklade han till Bryssel för att lämna över en skrivelse till EU-parlamentet för att få stöd från dem att förmå finländarna att tänka om och lägga ned sina planer på nya kärnkraftverk.

– Kärnkraftfrågan borde beröra så många fler. Händer det något med kärnkraftverket har vi svenskar i norra Sverige bara några minuter på oss att evakueras. Dessutom är kärnkraft även starkt kopplat till kärnvapen, något man inte får glömma.

Samtidigt säger Per hur glädjande det var att möta alla unga på Klimatmötet i Paris 2015. Engagerade människor som tagit sig från världens alla hörn för att få vara med i intentionen att skapa en mer hållbar framtid. Något han tycker ger hopp.

Arbeta för landsbygden

Per är en visionär och igångsättare, älskar att starta upp projekt och är bra på att se möjligheter, men är ingen förvaltare som han själv uttrycker det. Istället ser Per gärna att andra tar över och driver saker vidare.

Något han brinner starkt för vid sidan om energifrågan är livsmedelsfrågan. I det engagemanget ingår även att få landsbygden att åter bli ett attraktivt val för människor att bosätta sig på. Per var själv mjölkbonde under sexton år och flyttade ut på landet som en ren manifestation. Han är övertygad om att många fler människor behöver flytta ut på landet för att vi ska kunna klara morgondagens livsmedelsförsörjning.

– Jag väntar på ett uppsving för landsbygden. Istället för att lägga ner skolor och avbefolka byar och samhällen behöver vi göra det möjligt för människor i alla åldrar att bosätta sig på landet och få landsbygden att verkligen blomstra igen. Det är något jag vill arbeta för.

Om Per Holmqvist:

Född: 1949
Bor: I Piteå
Familj: Tio barn och hustrun Maria.
Bakgrund: Miljöaktiv under hela sitt vuxna liv.
Gör i dag: Verksamhetsansvarig på Nordansmak som är en vegansk lunchrestaurang, kafé och handelsplats för närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt.
Aktuell med: Att starta en andelsägd solpark i Gäddvik några kilometer söder om Luleå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV