Radar · Nyhet

Vatten i kranen en månad till för Kapstadsbor

Invånarna i torkdrabbade Kapstaden har fått respit. Hotet om ”dag noll” – när vattnet i kranarna stängs av – har skjutits upp till den 11 maj. Tidigare datum var den 16 april.

Men hotet kvarstår. Om inte invånarna i den sydafrikanska storstaden lyckas minska vattenkonsumtionen radikalt stängs kranarna och de tvingas köa vid 200 tappställen för en daglig ranson på 25 liter vatten.

”Dagen då vi kanske måste börja köa för vatten väntas flyttas fram till mitten av maj, på grund av minskad användning i jordbruket”, säger biträdande borgmästare Ian Neilson.

Han tillägger i uttalandet att invånarna måste fortsätta ransonera vatten för att undvika ”dag noll”.

Varje dag som staden använder mer än 450 miljoner liter blir ”dag noll” allt mer sannolik, Under den gångna veckan låg förbrukningen på 547 miljoner liter. Sedan en tid har vattnet ransonerats till 50 liter per person och dag. Den som förbrukar mer riskerar böter.

Bakom vattenbristen ligger flera års torka, samtidigt som invånarantalet i Kapstaden ökat kraftigt. Beslutsfattare har fått hård kritik för att inte ha infört ransonering tidigare och för att ha i flera år ha struntat i varningar från experter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV