Radar · Nyhet

Österrikes mormödrar tar strid mot rasism

Morsor på stan? Glöm det. I Österrike är det numera mormödrar och farmödrar som går ut på gatorna – för att protestera mot landets nya regering, som anklagas för att göra rasismen salongsfähig igen.

I december var de bara tio. Men initiativet ”Omas gegen rechts” – ungefär ”Mormödrar och farmödrar mot högern” – växer för varje dag. I fredags samlades runt 250 kvinnor över 55 till en ljusmanifestation i Wien till minne av Ute Bock, en österrikisk flyktingvolontär som nyligen avled.

Målet: att sätta stopp för rasism och främlingsfientlighet, och att motarbeta högerpopulistiska FPÖ:s inflytande i regeringen, förklarar medlemmen Karin Hilliard för TT.

– Med den nya regeringen håller rasism och antisemitism på att bli salongsfähigt igen. Man hetsar mot flyktingar, och medierna hakar på. Vi ställer inte upp på det, säger Hilliard, som tidigare arbetat som lärare men numera är pensionär.

Facebookgruppen har i skrivande stund 2 500 medlemmar. Både kvinnor och män är välkomna, även om ambitionen främst är att ge äldre kvinnor en plattform där de kan uttrycka sig, enligt Hilliard.

– Det är en underrepresenterad grupp i samhället, som varit kringskuren av många tabun. Men nu har vi friheten att öppna munnen och säga vad vi tycker och tänker, utan att vara rädda för repressalier, säger hon.

Sedan konservativa ÖVP och högerpopulistiska FPÖ bildade regering efter valet i höstas har flera FPÖ-politiker varit i blåsväder efter diverse fadäser och extrema uttalanden. Ungdomsförbundets ordförande Udo Landbauer fick avgå sedan en studentförening han var medlem i ertappats med en sångbok som innehöll djupt stötande texter om judar och Förintelsen.

Inrikesminister Herbert Kickl fick hård kritik sedan han föreslagit att flyktingar borde ”koncentreras” till särskilda platser, ett ordval som många ansåg förde tankarna till Nazitysklands koncentrationsläger.

Karin Hilliard tycker att förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) är för mesig mot sina regeringskolleger.

– Han ger knappt några kommentarer till de här fruktansvärda yttrandena, säger hon.

TT: Hur ser du på framtiden för österrikisk politik?

– Jag har ingen glaskula och jag vet inte hur det ska gå. Men jag märker att väldigt många höjer rösten och protesterar. Det ger mig hopp.

Fakta: FPÖ vid makten