Radar · Nyhet

Mjölksyrebakterier mot svårläkta sår

Svenska forskare har hittat ett nytt sätt för att få sår att läka snabbare. I ett biologiskt läkemedel används mjölksyrebakterier för att skynda på processen.

Det saknas i dag bra tekniker för att sår ska läka fortare, samtidigt som behandlingen av kroniska sår drar stora resurser i sjukvården. Forskare vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet har i studier på möss sett fina resultat med tydlig effekt på sårläkningen med en ny metod.

Läkningen skyndas på genom att mikromiljön i såret förändras, och därmed beteendet hos specifika immunceller. Mjölksyran sänker dessutom pH-värdet och hämmar på så sätt nedbrytningen.

Forskarna är först i världen med att utveckla detta för sårbehandling, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

– Om fortsatta försök visar lika goda resultat kan det här bli ett genombrott i ansträngningarna för att få bukt med det växande problemet med svårläkta svår i befolkningen, säger professor Mia Phillipson vid Institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV