Radar · Nyhet

Mjölksyrebakterier mot svårläkta sår

Svenska forskare har hittat ett nytt sätt för att få sår att läka snabbare. I ett biologiskt läkemedel används mjölksyrebakterier för att skynda på processen.

Det saknas i dag bra tekniker för att sår ska läka fortare, samtidigt som behandlingen av kroniska sår drar stora resurser i sjukvården. Forskare vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet har i studier på möss sett fina resultat med tydlig effekt på sårläkningen med en ny metod.

Läkningen skyndas på genom att mikromiljön i såret förändras, och därmed beteendet hos specifika immunceller. Mjölksyran sänker dessutom pH-värdet och hämmar på så sätt nedbrytningen.

Forskarna är först i världen med att utveckla detta för sårbehandling, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

– Om fortsatta försök visar lika goda resultat kan det här bli ett genombrott i ansträngningarna för att få bukt med det växande problemet med svårläkta svår i befolkningen, säger professor Mia Phillipson vid Institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV