Radar · Nyhet

Dinamarca lämnar politiken – kritiserar V

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca väljer att sluta med politiken. Hon kommer att sitta kvar i riksdagen fram till valet, men sedan är det slut.

– Jag har tänkt på det här lång tid, kanske man behöver göra något annat. Det har varit ett svårt beslut, säger hon till TT.

Dinamarca är ordinarie riksdagsledamot sedan 2002 och feministisk talesperson i Vänsterpartiet. Hon är även ledamot i socialförsäkringsutskottet. Tidigare i dag berättade hon själv i ett inlägg på Facebook om beslutet att sluta:

”Det är nu mindre än en vecka kvar till Vänsterpartiets kongress och en månad kvar till när våra riksdagslistor ska fastställas. Nu har jag definitivt bestämt mig. Jag vill göra andra saker nu”.

Samtidigt riktar Dinamarca skarp kritik mot sitt parti i en intervju med Svenska Dagbladet. Hon säger bland annat att det är svårt att driva en valkampanj i ett parti där hon känner sig osynliggjord som kvinna.

– Titta på vem partiet lyfter i sociala medier. Det är bara Jonas i princip. Är det inte han så är det andra män, och det är mycket vitt, säger hon i en intervju med SvD som gjordes i slutet av förra veckan, då hon inte hade tagit beslutet att lämna politiken.

Till TT säger Dinamarca att kritiken inte ligger till grund för hennes avhopp.

– Jag har synpunkter på vad som behöver förbättras i partiet, men det är inte anledningen till att jag slutar.

Att lämna Vänsterpartiet är inte aktuellt, säger Dinamarca som kommer att sitta kvar i riksdagen fram till valet. Partiledare Jonas Sjöstedt säger till TT att han vill tacka henne för hennes insatser. Samtidigt säger Sjöstedt att hennes avhopp inte kommer som en direkt överraskning.

– Hon är ju en veteran som suttit 15 år i riksdagen. Jag kommer att sakna henne mycket, men som jag förstår det vill hon gå vidare och pröva nya arbetsuppgifter, sade han innan uppgifterna i SvD blev kända.

Under åren som politiker har hon utsatts för mycket hat och hot. Bland annat fick hon hundratals hotmejl sedan hon burit en t-shirt med texten ”SD = RASISTER” i riksdagen. Dinamarca var också en av de politiker som medverkade i SVT:s Uppdrag granskning 2016 och berättade om hur hon hotats och sextrakasserats.

På Facebook skriver Rossana Dinamarca att framtiden ännu är oviss.

”Jag kommer dock – om någon tvekade – alltid fortsätta kämpa för en rättvis och feministisk värld.”

Fakta: Rossana Dinamarca

Radar · Politik

V Malmö: Utred arbetstidsförkortning för personer som närmar sig pensionen

Anfal Mahdi, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Malmö, hoppas att staden kan starta igång en testpilot för att utreda arbetstidsförkortningsmodellen för äldre medarbetare.

Vänsterpartiet i Malmö vill utreda en arbetstidsförkortningsmodell som låter medarbetare som är äldre än 63 år gå ned i arbetstid men ändå få behålla nästan hela lönen.
– Vi ser det som ett bra sätt där det finns ett kompetensgap att få människor att orka stanna kvar i arbete, säger Anfal Mahdi (V), oppositionsråd.

Den arbetstidsförkortningsmodell som Vänsterpartiet vill se utredas brukar kallas för 80-90-100 och innebär att medarbetare som är äldre än 63 år gamla kan arbeta 80 procent, få 90 procent av sin lön och avsättningar till tjänstepension som motsvarar en lön på 100 procent.

Enligt Vänsterpartiet finns det redan ett flertal fackförbund som förordar den här modellen som ska underlätta för äldre personer att klara av att orka arbeta längre upp i åldrarna, samt få en smidigare övergång till att gå i pension.

Anfal Mahdi, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Malmö, berättar att hon fick idén efter att ha läst ett utskick från fackförbundet Vision som driver den här modellen för sina medlemmar. Det fick henne att bjuda in Vision till stadshuset för att berätta mer.

– Jag blev inspirerad av det mötet till att lägga den här motionen. Vi ser det som ett bra sätt där det finns ett kompetensgap att få människor att orka stanna kvar i arbete och samtidigt låta dem inte gå miste om den delen av pensionen, säger Anfal Mahdi.

Förhandlat avtal

Övergången till arbetsförkortningsmodellen ska uppnås genom ett lokalt förhandlat avtal mellan fackförbund och Malmö stad, och Vänsterpartiet vill att kommunen erbjuder arbetstidsförkortning till de medarbetare som önskar att ta del av den, precis som med semesterväxling, skriver VP i ett pressmeddelande.

– Vi vill att det införs i hela kommunen och erbjuds till alla anställda och att det görs i samarbete med fackförbunden, säger Anfal Mahdi och tillägger:

– Om det är flera som vill gå ned i tid på samma arbetsplats och det leder till arbetskraftsbrist måste det kunna finansieras att ta in extra personal.

Hon berättar att även om flera fackförbund som Vision, Kommunal och Akademikerförbundet SSR driver den här frågan vet hon inte hur det kommer att tas emot i stadshuset.

– Det har precis lagts en budget och den innebär kraftiga nedskärningar, vilket har kritiserats av fackförbunden. Jag hoppas att S-MP-L-styret vill lyssna men det är inte säkert att de gör det. Som det är nu är Vänsterpartiet de enda som driver den här frågan.

Frivilligt att testa

Vänsterpartiet tror inte att reformen skulle innebära så stora merkonstnader. Det skulle ge äldre medarbetare en möjlighet att gå ner i arbetstid mot slutet av sin karriär och samtidigt behålla en bra lönenivå samt pension.

Det ska vara frivilligt för medarbetare att testa att gå ned i tid, om man senare skulle ångra sig ska det finnas möjlighet att återvända till hundra procent, berättar Anfal Mahdi.

– Det finns flera vakanta tjänster ute för socionomer och arbetstidsförkortningen skulle kunna locka tillbaka dem till arbete och dessutom få människor att stanna längre. Det gör att kompetensen stannar och minskar personalomsättningen på vissa arbetsplatser som det ser ut idag.

Vänsterpartiet i Malmö driver sedan tidigare att man vill införa sex timmars arbetsdag och trettio timmars arbetsvecka med bibehållen lön.

– Införandet av arbetstidsförkortningsmodellen är ett bra steg mot införandet av sex timmars arbetsdag, säger Anfal Mahdi.