Radar · Nyhet

Dinamarca lämnar politiken – kritiserar V

Claudio Bresciani/TT | Rossana Dinamarca slutar med politiken, skriver hon på Facebook.

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca väljer att sluta med politiken. Hon kommer att sitta kvar i riksdagen fram till valet, men sedan är det slut.

– Jag har tänkt på det här lång tid, kanske man behöver göra något annat. Det har varit ett svårt beslut, säger hon till TT.

Dinamarca är ordinarie riksdagsledamot sedan 2002 och feministisk talesperson i Vänsterpartiet. Hon är även ledamot i socialförsäkringsutskottet. Tidigare i dag berättade hon själv i ett inlägg på Facebook om beslutet att sluta:

”Det är nu mindre än en vecka kvar till Vänsterpartiets kongress och en månad kvar till när våra riksdagslistor ska fastställas. Nu har jag definitivt bestämt mig. Jag vill göra andra saker nu”.

Samtidigt riktar Dinamarca skarp kritik mot sitt parti i en intervju med Svenska Dagbladet. Hon säger bland annat att det är svårt att driva en valkampanj i ett parti där hon känner sig osynliggjord som kvinna.

– Titta på vem partiet lyfter i sociala medier. Det är bara Jonas i princip. Är det inte han så är det andra män, och det är mycket vitt, säger hon i en intervju med SvD som gjordes i slutet av förra veckan, då hon inte hade tagit beslutet att lämna politiken.

Till TT säger Dinamarca att kritiken inte ligger till grund för hennes avhopp.

– Jag har synpunkter på vad som behöver förbättras i partiet, men det är inte anledningen till att jag slutar.

Att lämna Vänsterpartiet är inte aktuellt, säger Dinamarca som kommer att sitta kvar i riksdagen fram till valet. Partiledare Jonas Sjöstedt säger till TT att han vill tacka henne för hennes insatser. Samtidigt säger Sjöstedt att hennes avhopp inte kommer som en direkt överraskning.

– Hon är ju en veteran som suttit 15 år i riksdagen. Jag kommer att sakna henne mycket, men som jag förstår det vill hon gå vidare och pröva nya arbetsuppgifter, sade han innan uppgifterna i SvD blev kända.

Under åren som politiker har hon utsatts för mycket hat och hot. Bland annat fick hon hundratals hotmejl sedan hon burit en t-shirt med texten ”SD = RASISTER” i riksdagen. Dinamarca var också en av de politiker som medverkade i SVT:s Uppdrag granskning 2016 och berättade om hur hon hotats och sextrakasserats.

På Facebook skriver Rossana Dinamarca att framtiden ännu är oviss.

”Jag kommer dock – om någon tvekade – alltid fortsätta kämpa för en rättvis och feministisk värld.”

Fakta: Rossana Dinamarca

• Sitter i riksdagen för Vänsterpartiet sedan 2002 och är partiets feministiska talesperson.

• Dinamarca är invald från Västra Götalands norrs valkrets.

• Har tidigare varit vice ordförande i Vänsterpartiet.

• Född 1974 i Chile. Bor i Trollhättan, där hon tidigare varit aktiv i kommunpolitiken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV