Radar · Nyhet

Chiquita i förlikning om Farcmord

Bananjätten Chiquita Brands International har nått en förlikning med anhöriga till sex amerikanska medborgare som kidnappades och dödades av den Colombianska gerillan Farc på 90-talet.

Familjerna anklagar Chiquita för att ha gett ekonomiskt stöd till Farc mellan åren 1989 och 1999, och anser att bolaget därför bär ansvar för gerillans agerande.

Chiquita misstänks årligen ha betalat omkring 32 000 amerikanska dollar, motsvarande drygt 252 000 svenska kronor, till gerillan, enligt stämningsansökan. Målet rör fem amerikanska kristna missionärer och en geolog.

Förlikningen kom dagen innan fallet skulle tas upp i en domstol i Florida. Det är oklart vad de båda parterna kommit överens om.

– Det har varit en väldigt lång resa för offrens familjer och vi hoppas att den här överenskommelsen kommer att ge dem ett avslut, säger Ramón Rasco, en av advokaterna som representerar de anhöriga.

”Vi är nöjda över att ha nått en uppgörelse i godo med de målsägande”, skriver Chiquita i ett uttalande. Företaget har medgett att det betalat ut pengar till Farc, men hävdar att det skett under tvång och för att freda anställda i områden där gerillan under 90-talet låg i hård strid med paramilitära grupper.

Chiquita har, i samband med ett tidigare liknande rättsfall, erkänt att man även gett ekonomiskt stöd till högermiliser av samma skäl.

Bolaget avslutade sin verksamhet i Colombia 2004.

Den marxistiska gerillarörelsen Farc ombildades nyligen till ett politiskt parti, efter att ha slutit fred med landets regering 2016. Avtalet satte punkt för en över femtio år lång konflikt, som skördat minst 260 000 liv, majoriteten civila. Över 60 000 människor saknas och flera miljoner människor har tvingats fly sina hem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV