Radar · Nyhet

Slovakien vill rusta för extremväder

Likt många andra länder har extrema väderfenomen blivit allt vanligare i Slovakien. Under de senaste åren har landet drabbats av både värmeböljor och torka.

Förra våren var en av de torraste på över 60 år i delar av Slovakien och 2015 drabbades landet av en mycket svår torka där temperaturerna översteg 35 grader Celsius under 23 dagar. Innan 1990 hade landet som mest fem sådana dagar per år.

Lokala klimatexperter uppger att landets klimatzoner rör sig norrut och att Slovakiens klimat börjar likna norra Italiens eller Spaniens. Enligt Slovakiens meteorologiska och hydrologiska institut steg den genomsnittliga årliga lufttemperaturen med en grad mellan 1991 och 2014.

Även Tjeckien drabbades hårt under förra årets torka, med allvarlig brist på vatten som följd.

I vår väntas en ny plan antas av den slovakiska regeringen som är inriktad på förebyggande åtgärder för att ta tag i problem med torka.

−Slovakien är det första landet i regionen som har den här typen av handlingsplan för att bekämpa torka, säger Richard Muller vid Global Water Partnership, ett nätverk för hållbart vattenutnyttjande i världen.

Nätverket har varit med och tagit fram den nya planen, som även innebär fördelar under tider när landet inte är drabbat av torka. Planen innehåller projekt för att modernisera bevattningssystem, samla in regnvatten, plantera träd, skapa gröna områden, vertikal grönska och gröna tak. Den omfattar också vattenhantering, uppförande av vattenreservoarer, grön infrastruktur och återställande av våtmarker.

Slovakien har relativt god tillgång på grundvatten och historiskt sett har det varit ovanligt att landet drabbats av torka eller brist på vatten. Men torkan 2015, som var den värsta på hundra år, fick den slovakiska regeringen att påbörja arbetet med en plan för att hantera utmaningarna.

”Den här sommaren har erbjudit många möjligheter att sluta tvivla när det gäller den globala uppvärmningen. Titta bara i brunnarna i området Zahorie eller prata med jordbrukarna,” sade landets miljöminister Laszlo Solymos vid en presskonferens i november förra året.