Radar · Nyhet

Trots löften – skövling och folkrättsbrott

Högre ambitioner, men långt kvar till hållbara investeringar. Så kan de svenska bankernas facit för 2017 sammanfattas. Nu kräver Fair finance guide mer transparens och tuffare tillsyn av finansbranschen.

I veckan har världens finanselit samlats på World economic forum i Davos. Inför mötet presenterades en rapport där kostnader till följd av klimatförändringar rankades som den största risken under 2018 av tillfrågade företagsledare.

Också Fair finance guides genomgång av de svenska bankernas riktlinjer visar på ett större fokus på hållbarhet. Men samtidigt som alla svenska storbanker skärpt kraven de ställer på hållbarhet i de företag de investerar i, visar Fair finance guide att det ofta är långt mellan löften och verklighet.

Storbankerna har under året satsat pengar i såväl Lundin Petroleum som utreds för folkrättsbrott i Sudan som i företag som skövlat regnskog på Borneo. Jakob König, projektledare för Fair finance guide, tror att bankerna måste placera pengar i betydligt färre bolag om de ska kunna leva upp till sina riktlinjer.

– Bankerna gör blinda investeringar i tusentals företag och har inte kontroll över var de satsar sina pengar. De behöver gå mot färre, men mer aktiva och långsiktiga, investeringar och skala upp kontrollapparaten, säger han.

Sedan årsskiftet är alla fonder skyldiga att redovisa vilken hänsyn de tar till hållbarhet i sina investeringar. Bra, men otillräckligt, menar Fair finance guide. De vill att Finansinspektionen ska granska fondbolagen ur hållbarhetssynpunkt och att finansbranschens aktörer ska redovisa det klimatavtryck som deras placeringar innebär. Dessutom bör det bli obligatoriskt att ta upp hållbarhetsaspekter vid finansiell rådgivning, tycker Fair finance guide.

– I Sverige har vi bra förutsättningar för att ligga i framkant på det här området. 8 av 10 svenskar säger att det är viktigt att deras pengar placeras på ett hållbart sätt. Nu gäller det att branschen sätter fart på riktigt, säger Jakob König.

Liksom tidigare år toppas Fair finance guides ranking av bankernas riktlinjer för hållbarhet av Ekobanken och JAK Medlemsbank. Av storbankerna har Swedbank högst ambitioner, enligt rankingen. I botten finns Nordea och Danske bank