Energi · Syre tipsar

På galen färd genom Ryssland

Vi färdas genom snöigt landskap, men vart är vi på väg? Ingenstans, vart som helst. Kameran är monterad på flera olika ryska bilar och vägen kan gå genom en allé i snöstorm eller en förort till Moskva eller – oftast finns inga vägskyltar, inga som jag hinner dechiffrera i alla fall. Vi är på väg genom Ryssland. Först under tystnad eller bara till vindrutetorkarnas sång. Sedan dyker en stor ko upp och bilföraren säger: ”Kojävel!”

Det visar sig att allt spelas in. Diskussioner om körningen, musiken i radio, ett par tjejer som hittar bilkameran och vrider och vänder på den. Däckbyten, möten, rån, skogsbränder, olyckor. Det är dramatiskt, sorgligt och komiskt om vartannat, och utanför däckbytesfirman står en bemannad stridsvagn.

En av bilförarna säger till sin passagerare:

”Sen färdkamerorna kom har det dykt upp fan så mycket kul på nätet. Bilkrascher och all möjlig skit.”

The Road movie är en dokumentär som ger ”ett galet porträtt av Ryssland” som SVT skriver. Den ingår i SVTs dokumentärserie Dox och är drygt en timme lång. Det hinner bli vår, sommar och höst. Man kan titta med ena ögat medan man diskar eller ägna filmen hela sin uppmärksamhet. Sedan i söndags finns den på Svtplay.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV