Radar · Nyhet

Oxfam: Världens klyftor växer

Ojämlikheten i världen fortsätter att skena, varnar Oxfam i en ny rapport. 82 procent av fjolårets ökning av världens förmögenheter tillföll den rikaste procenten.

– Det allra mest upprörande är att den fattigaste halvan av jordens befolkning nästan helt saknar tillgångar och därför inte får del av förmögenhetsökningen, säger Robert Höglund, kommunikationschef för Oxfam i Sverige.

Samtidigt som de rikas kapital växer snabbt rör sig lönerna för världens arbetare långsamt. Medan dollarmiljonärernas förmögenhet vuxit med 13 procent per år sedan 2010, har lönerna för en vanlig arbetare stigit med runt 2 procent om året.

För att minska ojämlikheten menar Oxfam att beskattning mer behöver riktas mot kapital och förmögenheter. Krafttag mot skatteflykt, står på organisationens önskelista.

– Vi måste göra det svårare att gömma undan pengar, säger Robert Höglund.

På bara fyra dagar tjänar en VD på ett av världens fem största klädföretag lika mycket som en genomsnittlig arbetare inom klädindustrin tjänar under hela sin livstid.

– Både företag och regeringar behöver ta ansvar för att människor har en lön som går att leva på. Ett företag borde inte in dela ut pengar till aktieägare eller bonusar till chefer innan man vidtagit åtgärder för att även ens underleverantörers anställda har en lön som täcker det nödvändigaste. Det tycker vi är ett rimligt krav, säger Robert Höglund.