Radar · Nyhet

Jägare attackerade aktivister

Jägare misshandlade två aktivister som försökte skydda vargar under licensjakten. De kvinnliga aktivisterna möttes av grova sexuella anspelningar.

Aktivistgruppen Hunt saboteurs Sweden försöker på olika sätt att störa jakten på varg. Förra fredagen  befann sig ett tiotal ur gruppen i Kölstareviret i närheten av Köping då de mötte jaktlaget på en parkeringsplats och en våldsam situation uppstod.

Aktivisterna har filmat hur en kvinna knuffas omkull på marken och sedan släpas bort av män ur jaktlaget. I ett senare klipp sitter en jägare över en 17-årig flicka och håller strypgrepp om hennes hals.

Vad som föranleder situationen finns inte med på filmen och versionerna går isär. Till Jägarförbundets tidning Jakt och jägare menar anonyma vittnen i jaktlaget att akitivisterna attackerat först, vilket de tillbakavisar.

– Det var första gången jag var med på något sådant här. Jag var inte beredd på att de skulle attackera mig när jag var så lugn, när jag bara skulle ställa en fråga. Jag trodde att vi skulle kunna ha någon sorts dialog, säger Jessica Thiel, en av de aktivister som brottas ner i filmen, till SVT Nyheter.

Flera vittnar om att grova sexuella anspelningar yttrats av jägarna mot de kvinnliga aktivisterna. Ett sådant yttrande fångas i ett filmklipp.

Efter händelsen har stämningen varit mycket hätsk mellan jägare och djurrättsförespråkare.

När LRF Mälardalens ordförande Per Pettersson åkte till Kölstareviet sa han till Aftonbladet att han inte försvarar jägarnas beteende, men ”har förståelse för det”.

De metoder han menar att aktivisterna använt under licensjakten kallar han ”över gränsen”.

– När man publicerar namn och bild på folk som har agerat. Det är inte okej. När man sätter upp vägspärrar. Det är inte okej. När man stoppar bilar och frågar ut folk. Det är inte ok, säger han.