Radar · Nyhet

FN-chefens nödrop: ”Utvecklingen går bakåt”

FN-chefen António Guterres inledde sitt andra år med att säga att freden är avlägsen. Under 2018 krävs nya åtgärder för att få världen på rätt spår och kunna skapa en bättre framtid, enligt Guterres.

Världen står inför stora utmaningar som konflikter och klimatförändringar medan nya faror uppstått i och med hotet om kärnvapenkrig och den ökade nationalismen och främlingsfientligheten.

– I grunden har utvecklingen gått bakåt. Vi måste erkänna att världssamfundet misslyckats på många sätt, sade António Guterres vid ett möte med generalförsamlingen.

Att Nordkorea ställer upp i vinter-OS i Sydkorea och att kommunikationskanaler mellan länderna öppnats väcker dock ett hopp om upptinade relationer länderna emellan, påpekar António Guterres.

Men trots FN-sanktioner har Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vägrat att ge upp sina kärnvapen.

Vid ett möte i Kanada varnade amerikanska representanter för militära åtgärder om inte Nordkorea deltar i förhandlingar.

− Det är hög tid att tala om detta men Nordkorea måste ta steget och säga att de vill det, säger USAs utrikesminister Rex Tillerson.

USA vill samtidigt utöka sin kärnvapenarsenal som ett svar på militära hot från Ryssland och Kina.

António Guterres har fastställt att migration och skydd för flyktingar är frågor som ska prioriteras under det kommande året.

Även om färre anländer till länder ger sig flyktingar och migranter fortfarande av från länder som Honduras och till Burma på farliga resor på jakt efter ekonomiska möjligheter eller säkerhet. Men de bemöts ofta med fientlighet.

− Vi måste respektera varandra ömsesidigt. Det positiva med migration och respekten för migranter och mångfald är grundpelare inom FN. Det kommer att vara en grundpelare när det gäller generalsekreterarens agerande, säger António Guterres.

En FN-överenskommelse om migration väntas antas senare i år efter månader av förhandlingar. USA har dock hoppat av överenskommelsen. Nyligen fällde USAs president Donald Trump nedsättande kommentarer om migranter från Afrika och Karibien. Han kallade en rad stater för ”skithålsländer”.

I ett uttalande fördömde afrikanska länders FN-ambassadörer de ”upprörande, rasistiska och främlingsfientliga kommentarerna” och krävde en ursäkt.

FNs talesperson för mänskliga rättigheter, Rupert Colville, instämmer i kritiken.

− Det går inte att beskriva det här som annat än rasistiskt. Man kan inte avfärda hela länder och kontinenter och kalla dem ”skithål, vars hela befolkningar som inte är vit därför inte är välkommen.

António Guterres uttryckte också oro över att USA beslutat att frysa bidrag till FNs hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, som under nästan 70 år nått ut till mer än fem miljoner flyktingar.

− UNRWAs stöd är oerhört viktigt, inte bara för flyktingarnas välbefinnande, utan också för att det har stor betydelse för stabiliteten.

Mot bakgrund av utmaningarna uppmanar António Guterres till ett djärvt ledarskap.

− Vi behöver mindre hat, mer dialog och ett djupare internationellt samarbete. Med enighet under 2018 kan vi se till att detta viktiga år kan få in världen på ett bättre spår.