Radar · Nyhet

Inget fördömande av Turkiets Syrienoffensiv

Vid mötet i FN:s säkerhetsråd stod läget i Afrin i norra Syrien, såväl som i de inringade oppositionsfästena Idlib och östra Ghouta, på dagordningen. Men det blev inget fördömande av Turkiets militärinsats, som hittills krävt nästan 80 liv.

Turkiets offensiv mot Afrin innebär ännu en frontlinje i det redan svårt krigströtta Syrien. Minst 54 stridande har dödats sedan Turkiet inledde sin militärinsats i helgen, enligt det oppositionella

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien. 26 av dödsoffren tillhörde den USA-stödda kurdisk-arabiska milisen SDF, medan 19 personer i den Turkietstödda rebellallians som deltar i offensiven också har dödats.

Ytterligare nio stridande som dödats under de senaste dygnens strider har inte identifierats.

En turkisk soldat har dödats enligt den turkiska militären, rapporterar AFP.

De senaste tre dagarna har minst 24 civila dödats i samband med offensiven, enligt SOHR. Majoriteten av de civila dödsfallen bekräftas av den kurdiska YPG-milisen medan Ankara dementerar att Turkiets militärinsats krävt civila liv.

Anfallen riktar sig mot just YPG som Ankara betraktar som terrorister med koppling till PKK-gerillan.

Turkiets intåg i norra Syrien fick Frankrike att kräva att FN:s säkerhetsråd under måndagens möte skulle ta upp utvecklingen vid landets brinnande frontlinjer – såväl Afrin som Idlib och östra Ghouta stod på dagordningen.

– Hela Afrinområdet är i fokus för vår uppmärksamhet och det är klart att jag delar den oro som väldigt många i Sverige känner, inte minst alla de med rötter i regionen, sade utrikesminister Margot Wallström (S) till TT inför mötet.

Sverige stödde initiativet till diskussion i säkerhetsrådet, inte minst med tanke på den humanitära situationen.

– Kurderna, kristna grupper och andra är väldigt utsatta, säger Wallström.

– Naturligtvis har de (Turkiet) rätt att hänvisa till att kunna bekämpa terrorism och så, men här är det ju många aktörer som är inblandade och där dynamiken kan bli väldigt farlig. Och relationen till kurderna är något som vi vill ska lösas genom en försoningsprocess och politiska diskussioner.

Efter mötet bekräftade Wallström i ett uttalande att den humanitära situationen i Syrien liksom de senaste dagarnas utveckling i Afrin diskuterats, och att Sverige betonade vikten av att våldet minskar.

”En politisk lösning, genom FN:s försorg, måste till. Sverige fortsätter verka för detta”, skriver utrikesministern i ett mejl till TT.

Flera länder har uttryckt oro över Turkiets offensiv. På måndagen ringde Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel sin turkiske kollega och uttryckte bekymmer kring den humanitära situationen i nordvästra Syrien, skriver AFP. Vita huset, som uppmanar Turkiet till återhållsamhet, varnar för en humanitär kris.

Även i säkerhetsrådet uppmanades Turkiet till återhållsamhet, men inget fördömande av Turkiets militära insats skedde, enligt den franske FN-ambassadören François Delattre, skriver AFP.

Trots offensiven mot Afrin meddelar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att representanter för de syriska kurderna har bjudits in till fredskonferensen i ryska Sotji, som Moskva står värd för tillsammans med Iran och Turkiet. Turkiet har motsatt sig att det kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG ska få delta.

Efter Turkiets angrepp mot Afrin har det kommit signaler från kurdiskt håll att deras medverkan i Sotji kan komma att ställas in.

Fakta: Snart sju år av konflikt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV