Radar · Nyhet

Många katter smittade av salmonella

I januari har många katter smittats av salmonella. 46 fall har konstaterats årets första månad, jämfört med 129 under hela förra året. – Det gäller att placera fågelbord så att katter inte kan nå dem, säger Elina Lahti, veterinär.

En katt som är hängig eller har diarré kan ha drabbats av salmonella. Särskilt vanligt är det i januari, februari och mars. Hittills har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bekräftat 46 fall av salmonella hos katt. I fjol konstaterades 129 fall under hela året.

Det bästa sättet att hindra katter från att smittas av salmonella är att hålla dem borta från fågelbord och småfåglar. Smittan kan spridas via fåglars avföring.

– Om man har utekatt är det ju nästan omöjligt att styra hur katten ska bete sig. Men då gäller att placera fågelbord så att katter inte kan nå dem, säger Elina Lahti, veterinär på SVA.

Om katten visar tecken på salmonella är det viktigt att uppsöka veterinär. Salmonella kan i värsta fall vara livsfarligt för katten, och dessutom kan det smitta till människor. Det är därför också viktigt att tvätta händerna noga efter kontakt med fåglar, fågelbord och kattlådor.

Fakta: Salmonella hos katter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV