Radar · Nyhet

Skjutet vildsvin hade rekordhög strålningshalt

Ett vildsvin som sköts i Djupa väster om Tierp i Uppland visade sig innehålla rekordhöga halter av strålning.

– 39 706 becquerel per kilo innehöll vildsvinet. Jag trodde jag skulle dö, det måste ju vara nästan självlysande, berättar jägaren Roland Palm för tidningen Jaktjournalen.

Det är den högsta halten på vildsvin som uppmätts i Sverige, men liknade halter har förut mätts i rådjur, konstaterar Paul Andersson vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Man kan förvänta sig att halter i vildsvin kan vara på samma nivåer som det var i rådjur första åren efter Tjernobylolyckan. På det sättet är det förväntat, sen är det anmärkningsvärt eftersom det är första gången vi mäter det i vildsvin, säger han till TT.

Vildsvin fanns inte i de här områdena när Tjernobylolyckan inträffade, vilket sannolikt är förklaringen till att de höga halterna inte uppmätts tidigare.

– Vildsvin som äter mer marklevande svampar som just de är duktiga på att gräva fram kan vara en förklaring till att de mäts i så höga halter, säger Paul Andersson.

Värdena varierar samtidigt kraftigt, även lokalt, och det är väldigt styrt av vilken föda olika individer äter. En teori kan vara att det här vildsvinet exempelvis träffat på en stor fyndighet av tryffel och att becquerelhalten då sticker iväg. För två andra vildsvin som skjutits i samma område har halterna varierat kraftigt. De innehöll 170 respektive 4 000 becquerel.

För att kartlägga hur vildsvinen än i dag påverkas av strålningen från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 erbjuder Strålsäkerhetsmyndigheten kostnadsfri provtagning.

Fakta: Becquerel

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten, Livsmedelsverket.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV