Radar · Nyhet

”Dreamers” besvikna på överenskommelsen

Unga papperslösa invandrare i USA, så kallade dreamers, är besvikna efter budgetuppgörelsen eftersom den inte innefattar deras juridiska status. Men Republikanerna har lovat att frågan ska tas upp igen inom de närmsta veckorna.

Demokraterna i senaten godkände budgetförslaget som hindrar en nedstängning av statsapparaten mot ett löfte från Republikanerna om att hålla debatt om Daca. Det är det omstridda programmet som hjälper unga papperslösa, ”dreamers” (drömmare), att få stanna i USA.

– Det är oansvarigt av alla i kongressen att inte få igenom något, säger Jovan Rodriguez, 27, som kom till USA med sina föräldrar när han var tre år gammal.

– Jag är väldigt besviken.

Efter nyheten om överenskommelsen blockerade några ”dreamers” och andra entrén till Disneyland i Kalifornien. Protestmarscher och aktioner med civil olydnad planeras bland annat i Los Angeles, San Diego, Washington.

Demokratiska parlamentsledamöter hade från början lovat att inte godkänna någon budget utan en överenskommelse om att återinföra skyddet för ”dreamers”.

”Våra medlemmar, bland annat min bror Jonathan, är i större fara i dag på grund av fegheten bland amerikanska senatorer” skriver aktivisten Cristina Jiménez, som leder organisationen United We Dream, i ett uttalande

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV