Glöd · Ledare

Att döma på känsla ger ingen rättssäkerhet

I augusti 2016 blev en kvinna våldtagen och misshandlad av ett helt gäng män i en trappuppgång i Fittja. Efteråt bad hon människor omkring sig om hjälp, men kanske blev de skrämda av att hon var så blodig, smutsig och uppskakad. Någon hjälp fick hon i alla fall inte. Då åkte hon in till stan och anmälde för polisen vad som hade hänt. Hon fick peka ut på en mobilkarta var trappuppgången låg där våldtäkten hade skett. Att det råkade bli fel adress var inte så konstigt, men det upptäcktes först mycket senare. Poliserna körde henne till Södersjukhuset där de fotograferade hennes skador och tog en del prover.

Sedan gick flera månader innan utredningen började. Kvinnans berättelse var lite rörig och det blev inte bättre av misstag som polisen gjorde i förhören. Deras utredning visar visserligen att hon blev våldtagen, sparkad i huvudet, utsatt för alla möjliga vidrigheter av flera personer. Den visar skadorna som hon fick. Men mycket är oklart.

När Södertörns tingsrätt friade de fem åtalade i målet i december var det inte för att de tvivlade på att kvinnan hade blivit våldtagen och misshandlad, utan för att en dom är individuell. Upp till tjugo män kan ha varit med. Men för att kunna döma någon av dem måste man kunna visa vad han personligen har gjort. Och det gick inte.

Domen väckte ilska och besvikelse. Den har kallats en skam för rättsväsendet och ett bevis för att samhället inte tar våldtäkter på allvar. I alla fall inte våldtäkter på kvinnor som använder droger och eventuellt betalar dem med sex.

Man kan se en viss osäkerhet i domen på hur alla droger och mediciner som kvinnan hade tagit påverkade hennes perception och minne. Men tingsrätten påpekar också på flera ställen att målsägande har rätt till en ordentlig utredning som kommer igång inom rimlig tid och att hon inte har fått det.

Sedan domen föll har det kommit flera hotfulla och hatiska mejl till tingsrätten. Människor som skriver att det är dags att ta lagen i egna händer eller att de hoppas att nämndemännens anhöriga råkar ut för något lika hemskt som kvinnan. Det är inte ett dugg konstigt att reagera, även om just hatiska mejl är ett destruktivt och dumt sätt. Men det är inte domen i sig som är problemet utan förutsättningarna. Att skylla på tingsrätten för att de skyldiga går fria (de åtalade eller andra) är att bara gå på ryggmärgsreaktionen och inte se till verkligheten.

Om tingsrätten hade dömt de fem männen utan bevis, för att brotten var så vidriga och för att visa att de tog våldtäkter på allvar, då hade de inte tagit rättssäkerheten på allvar. Och det ska de göra – inte som en service till brottslingar utan för att vi överhuvudtaget ska kunna ta rättsväsendet på allvar.

Rättssäkerhet är ett skydd för individen mot övergrepp från myndigheter, och vi behöver mer av det, inte mindre. Exempelvis utvisas ju många ensamkommande ungdomar på blotta misstanken att de kan ha fyllt 18. Om man skulle sänka beviskraven vid allvarliga brott riskerar vi att fler oskyldiga straffas och att fler skyldiga – till allvarliga brott – går fria. Om de som dömer kan gå på känsla och folkstormar kan alla och envar riskera att komma i vägen nästa gång. Det är ännu värre än att våldtäktsmännen i Fittja inte fick något straff.

Snö och sol.

Gränspolis som bryter sig in hos folk och jagar flyktingbarn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV