Energi · Syre tipsar

Vår på vita duken

När man har sett sig mätt på Netflix och HBO är det dags att resa sig ur tv-soffan och sjunka ner i en riktig biofåtölj framför något helt annat.

Folkets bio visar spelfilm och dokumentärer från när och fjärran. Filmer som inte når de kommersiella biograferna och som har andra kvaliteter än de som drar in mest pengar. De 20 biograferna runtom i landet drivs av en ideell kulturförening som startades 1973. Här är filmerna som inleder 2018. Fler filmer är på väg, fast datum för premiären inte är bestämt ännu. Mer information hittar du på folketsbio.se.

”Katie says goodbye”.

Katie says goodbye

17-åriga Katie jobbar som servitris i en liten håla i Arizonas öken och försörjer både sig och sin mamma. Hon drömmer om att börja ett nytt liv i San Fransisco, men då behövs mer pengar än servitrisjobbet kan ge. (Läs mer i Nike Markelius tips i förra veckans Syre.)

Regi: Wayne Roberts Längd: 88 minuter Språk: engelska, textad på svenska Ursprungsland: Frankrike, USA Premiär: 19 januari.

”Happy end”.

Happy end

En högborgerlig familj med ett familjeföretag och en djungel av outtalade konflikter kämpar för att hålla verkligheten på avstånd.

Regi: Michael Haneke
Längd: 107 minuter
Språk: franska, textad på svenska
Ursprungsland: Frankrike
Premiär: 9 februari.

”Agatha – granndetektiven”.

Agatha – granndetektiven

Animerad film om tioåriga A-C, som flyttar in i ett nytt hus och startar detektivbyrå i ett källarförråd. Det första fallet är mer komplicerat än hon först tror.

Regi: Karla von Bengtson
Längd: 77 minuter
Språk: svenska
Åldersgräns: barntillåten
Ursprungsland: Sverige, Danmark
Sverige Premiär: 16 februari.

Innan vintern kommer

En familj på en liten gård försöker leva som vanligt trots att det pågår en statskupp. En dag kommer en av kuppmakarna på besök. Tredje delen i en trilogi där Goda människor är första delen och Jag är din krigare är den andra.

Regi: Stefan Jarl
Längd: 75 minuter
Språk: svenska
Ursprungsland: Sverige
Premiär: 23 februari.

Vad ska folk säga

Sextonåriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon familjens pakistanska traditioner, men med sina norska kompisar lever hon samma slags tonårsliv som de. När hennes pappa upptäcker att hon har en pojkvän skickas hon till Pakistan, där hon aldrig har varit.

Regi: Iram Haq
Längd: 196 minuter
Språk: norska, urdu
Ursprungsland: Norge
Premiär: 9 mars.

”Vad ska folk säga?”

Faces, places

En dokumentär om två syskonsjälar som reser runt på den franska landsbygden för att skildra människors liv och öden med en mobil fotoautomat.

Regi: Agnès Varda
Längd: 89 minuter
Språk: franska, textad på svenska
Ursprungsland: Frankrike
Premiär: 23 mars.

Händelser i Ydre

Ett stycke tid och liv i glesbygden. Vi får följa några människor som arbetar och lever i en ständigt nedläggningshotad kommun. Flyktingarna som kommer skapar nya möjligheter och initiativ. Den trolska naturen finns runtomkring och en urgammal saga spelar också en roll i den dokumentära berättelsen.

Regi: Alexander Rynéus, Malla Grapengiesser, Per Bifrost
Språk: svenska
Ursprungsland: Sverige
Premiär: 13 april.

Charmören

Esmail från Iran håller på att bli utvisad från Danmark. Han hänger på barer för att hitta en dansk kvinna att gifta sig med för att få stanna. Så blir han kär i Sara, som inte kan lösa hans problem, och saker går inte alls som han hade tänkt sig.

Regi: Milad Alami
Längd: 100 minuter
Språk: danska, persiska, textad på svenska
Ursprungsland: Danmark, Sverige
Premiär: 18 maj.

Anders, jag och hans 23 andra kvinnor

Nahid har blivit sviken. Hon dejtar en professionell tennisspelare, men han visar sig ha relationer med 23 kvinnor till. De har en Facebookgrupp där de delar sin sorg och ilska, men Nahid tänker inte deppa ihop. Istället gör hon den här dokumentärfilmen.

Regi: Nahid Persson
Språk: svenska, textad på svenska
Ursprungsland: Sverige
Premiär: 25 maj.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV