Glöd · Debatt

”Lämna djur på cirkus i det förflutna”

DEBATT Innan Cirkus Maximum nyligen meddelade att de tar en paus skrev cirkusdirektör Bengt Källquist ett inlägg på deras webbplats om att han, som vegan själv, inte förstår varför tamdjur ska förbjudas från cirkus. Här är vårt svar till Bengt på varför djur på cirkus inte är förenligt med djuromsorg.

Vad underbart att höra att du lever enligt veganismens kostregler och fantastiskt att ni tar ett års paus med cirkusen. Vi vill ge er något ni kan fundera på under det kommande året. Du skriver att du inte gillar inrättningar för djur men du har väl tänkt på att även cirkus är en inrättning? Djuren måste anpassa sig till era behov och krav utan möjlighet att leva sitt liv för sin egen skull. Vi ställer därför frågan – varför har du med djuren i din cirkus? Är det för att du bryr dig om dem? Känns livet i fångenskap, transporter och stressiga situationer som djurens naturliga miljö? Om djuren hade möjligheten att välja, hade de valt ett liv på cirkus?

Cirkus med djur är underhållande för människan, precis som zoo, seaworld och bbq. Veganismen omfamnar allt vad frihet innebär – för allas rätt till sina egna liv, detta motsätter du dig aktivt när du utnyttjar djuren i dina shower. Hade du själv önskat resa runt med cirkusen – i fångenskap – ägd av någon annan? Eller försvarar du denna industri eftersom du själv står högst upp på maktens piedestal? Du väljer själv vilka vägar du ska gå – men djuren som visas upp på din cirkus gör det inte.

Du lutar dig ofta mot att ni följer lagen, men länsstyrelsen har vid ett flertal tillfällen konstaterat att ni inte efterlever den. Även om ni faktiskt hade följt lagarna till punkt och pricka betyder det inte att det ur ett moraliskt perspektiv är det rätta. Glöm inte att det för länge sedan var helt lagligt med slavhandel, tvångssterilisering och diskriminering på grund av hudfärg. Att försvara din cirkus med att lagen följs kan ifrågasättas på samma sätt som om en slavägare under 1800-talet försvarade sitt slavägande med att lagen var på hans sida.

Som veganer och djurvänner uppskattar vi om ni avvecklar användandet av djur i era föreställningar, därför hoppas vi att du tar det här året till att omstrukturera cirkusen till att inte innefatta djur. Trots allt är det inte djuren som lockar till sig publiken – utan era talangfulla och otroligt duktiga mänskliga deltagare! Lämna djur på cirkus i det förflutna och våga kliva in i framtiden som riktiga djurvänner. Cirkus ska vara kul för alla.

Läs Bengt Källquist inlägg om att vara vegan och cirkusdirektör på www.cirkusmaximum.se/vegan.html.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV