Radar · Nyhet

V går till val på kortare arbetstid

Arbetstidsförkortning, ett nytt pensionssystem och en grön investeringsbank på 100 miljarder kronor. Det är Vänsterpartiets tre viktigaste valfrågor om partiledningen får som den vill på partikongressen nästa månad.

– Den röda tråden är ökad jämlikhet, säger partiledaren Jonas Sjöstedt när han presenterar partistyrelsens förslag till valplattform ”Ett Sverige för alla – inte bara för de rikaste”.

Strategin för kortare arbetstid är dels att de försök som gjorts i vissa kommuner ska utökas till alla kommuner och landsting, dels att få ett beslut i riksdagen om en förkortad normalarbetstid.

Den gröna investeringsbanken ska byggas upp med lån med statliga garantier och omfatta minst 100 miljarder kronor, pengar som både företag och kommuner ska kunna låna.

Partiet sätter också upp årtalet 2025 för när den sista fossildrivna bilen ska säljas i Sverige.

Den senaste pensionsuppgörelsen med förslag på höjd pensionsålder är Vänsterpartiet motståndare till.

– Det befäster och förstärker inkomstskillnaderna och det är främst arbetare och kvinnor som drabbas, säger Sjöstedt.

Partiet vill därför riva upp nuvarande pensionssystem och ersätta det med ett som minskar klyftorna. Några detaljer redovisas inte för hur det ska se ut.

Vänsterpartiet är berett att fortsätta stödja en rödgrön regering med budgetsamarbete som under nuvarande mandatperiod, men även att ingå i en regering.

Målet är, enligt Sjöstedt, en regering där varken borgerliga partier eller SD ingår. Hur partiet agerar om alternativet för att hålla ute SD från en regering är någon form av S-regering med något mittenparti vill Sjöstedt inte närmare gå in på.

– Svaret är väl att vi aldrig kommer att bidra till att SD får makt. Men vi kan inte föregripa valresultatet. Vi kan inte utesluta att vi förhandlar med borgerliga partier, det har vi gjort tidigare. Men vi vill ha en regering utan borgerliga partier. Ett alternativ vore ju en S-regering, säger Sjöstedt.

Han betonar att partiet sannolikt aldrig varit så framgångsrikt som den här mandatperioden och fått igenom ett 80-tal reformer. Men han anger också tydliga konflikter med regeringen. Det handlar om närmandet till Nato, för svaga regler för vapenexport, migrationspolitiken, pensionsålder och strejkrätten.

– Jag har en allvarlig uppmaning till regeringen: Lägg inte fram det förslaget, begränsa inte löntagarnas rätt att ta till konflikt. Jag ska påminna om att vi har fällt en S-regering en gång tidigare, säger Jonas Sjöstedt.

Fakta: V-kongressen

Källa: Vänsterpartiet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV