Radar · Nyhet

Palestinier vill återta erkännande av Israel

Palestinska ledare uppmanar den palestinska paraplyorganisationen PLO att dra tillbaka sitt erkännande av Israel. Kravet kommer i spåren av USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Enligt ett uttalande uppmanas PLO:s verkställande utskott att dra tillbaka erkännandet av Israel till dess landet erkänner staten Palestina, återtar beslutet att annektera östra Jerusalem och stoppar bosättaraktiviteter.

Beslutet togs av Palestinska centralrådet, ett framstående organ inom PLO, med 74 röster för och två emot. Det är oklart om det är bindande. Ett tidigare beslut i rådet 2015 om att avbryta säkerhetssamordningen med Israel genomfördes aldrig.

Tidigare i dag dödades en palestinsk man under sammandrabbningar med israeliska styrkor på den ockuperade Västbanken, uppger palestinska myndigheter. 24-åringen sköts ihjäl i byn Jayyous utanför staden Qalqilya, i närheten av gränsen mellan Israel och Västbanken. Den israeliska armén har inte bekräftat händelsen.

Stämmer uppgifterna har totalt 17 palestinier dödats – de flesta i sammandrabbningar med israeliska soldater – sedan Trump fattade det kontroversiella beslutet den 6 december att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

En israel har dödats under samma period.

Trumps beslut har fördömts av stora delar av omvärlden och väckt stor ilska bland det palestinska ledarskapet, som vill se östra Jerusalem som huvudstaden i en framtida palestinsk stat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV