Radar · Nyhet

Striden om norsk olja fortsätter

Jan-Morten Bjørnbakk/TT/NTB | Det är första gången den norska grundlagens paragraf 112 om rätten till en bra livsmiljö har prövats i domstol.

Tingsrätten frikände norska staten i målet om oljeborrning i Barents hav. Från miljöorganisationen Natur og ungdoms sida är man ändå hoppfull, då processen skapat debatt och gett frågan ny tyngd.

Natur og ungdom har tillsammans med bland andra Greenpeace varit en av de drivande parterna i stämningen av staten beslutet att tillåta ny oljeborrning i Barents hav.

Deras utgångspunkt är att Norge som exportland av olja har ansvar för de utsläpp som sker i utlandet. Men tingsrätten gick inte på deras linje, utan anser att utsläppen inte blir tillräckligt stora för att bryta mot grundlagen.

– Vi har hela tiden tänkt att det är väldigt osäkert om man ska vinna ett sådant här mål, säger Ingrid Skjoldvær, Natur og ungdoms ledare.

Men arbetet har inte varit bortkastat, menar hon.

– Jag personligen hade aldrig trott att vi skulle få det så långt upp i rätten. Att vi både har fått en debatt och att rättssaken har blivit tagen på så stort allvar är en stor seger.

Natur og ungdom har nyligen hållt sitt landsmöte och Ingrid Skjoldvær säger att mötet har gett signal om att domen borde överklagas.

– De närmaste dagarna ska vi prata med Greenpeace och bestämma hur vi ska göra. Så inom några veckor har vi bestämt oss.

Hur upplever du att norrmännen ställer sig till den här frågan?

– Det är klart, att jobba mot olja i ett land som är så beroende av den är ju väldigt svårt. Men vi märker ett skifte i opinionen. Enligt en rapport som kom i somras är en knapp majoritet av norrmännen för en begränsning av oljeverksamheten med hänsyn till klimatet. Och det är ganska revolutionerande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV