Radar · Nyhet

Ny djurskyddslag har presenterats

Förslaget till ny djurskyddslag är färdigt. Sedan 2011 har den nuvarande och den förra regeringen arbetat med att ta fram en ny lag.

När det gäller frågan om minkfarmer dröjer det dock ytterligare innan det avgörs vilka regler som ska gälla. I förslaget till djurskyddslag förtydligas djurs rätt till naturligt beteende och nu ska jordbruksverket utreda vad detta innebär för minkarnas del.

Något förbud mot minkuppfödning ser det inte ut att bli, vilket Djurens rätt är besvikna över. Samtidigt välkomnar de att lagen nu är på gång.

– Vi hade önskat ett förbud mot pälsdjursfarmning i Sverige istället för en utredning, men vi ser fram emot att ta del av hela förslaget till ny djurskyddslag och hoppas att det som regeringen nu föreslår resulterar i faktiska förbättringar för djuren, säger ordföranden Camilla Björkbom.

Djurens rätt anser också att regeringen tar steg i rätt riktning när de föreslår förbud mot att överge katter och mot att utnyttja elefanter och sjölejon på cirkus.

Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) som initierade arbetet med lagen är angelägen om att den nya lagen inte ska innebära hinder för livsmedelsproduktionen.

– Den nya djurskyddslagen får inte göra det svårare att producera mat, säger han till Altinget.