Radar · Nyhet

Ministrar KU-anmäls för ålderstester

Nu ställs ministrarna Heléne Fritzon och Morgan Johansson till svars för de medecinska åldersbedömningarna av ensamkommande. Staffan Danielsson (C) kräver att regeringen ingriper efter larmen om rättsosäkerhet och anmäler ministrarna till konstitutionsutskottet (KU).

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) har gjort sig känd för att vara kritisk till partiets liberala syn på migrationspolitiken. Men nu rasar han mot hur de medicinska åldersbedömningarna går till.

– Jag har i sex år engagerat mig för att medicinska åldersbedömningar ska göras, men självfallet på ett beprövat och rättssäkert sätt, säger Staffan Danielsson.

Rättsmedicinalverket använder en starkt ifrågasatt metod som innebär att knäleden fotograferas. Tyska läkare som granskade 80 fall fann att hälften av de svenska bedömningarna var felaktikga, rapporterade Svenska dagbladet i veckan.

Staffan Danielsson menar att både nuvarande Migrationsminister Heléne Fritzon som hennes föregångare Morgan Johansson varit allt för passiva.

– Om myndigheterna inte agerar på ett rättssäkert sätt kan inte ministrarna sitta och rulla tummarna. Man kan kalla till sig myndigheterna, beordra en utredning och ta upp diskussionerna.

Ministrarna har avböjt att kommentera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV