Energi · Mat med Jenny

Bästa vego 2017


Årets färdigprodukt: Coops ärt- och bönbiffar

Många har försökt men få har lyckats med att marknadsföra frysta grönsaksbiffar av bra kvalitet. Coop kunde 2017 presentera en produktserie med smakrika biffar som håller ihop fint i pannan.

Årets gröda: Åkerbönan

Åkerbönan ansågs länge bara duga till djurfoder, men 2017 kom dess stora genombrott även för oss människor, bland annat i Food for progress produktserie Beat som säljs på City gross och i Picadelis salladsbarer.

Årets färdigrätt: Paulúns superbowl

Paulúns Paprika och kronärtskocka är kanske den bästa frysrätten landet skådat. Linser, pumpafrön, edamamebönor och grönsaker behålls tuggiga och mustiga trots en sväng i mikron.

Årets vegomejeri: Naturlis margarin

För den som har fördomar mot margarin, kan det danska märket Naturli vara något att kika närmare på. Smaken är finfin och fetterna kommer från ekologisk raps, kokos, shea och mandel.


Årets godsak: Glass i stora lass

Det är omöjligt att välja ut en vinnare bland all glass som lanserades 2017. Främsta hajpen var lanseringen av Ben and Jerrys mandelglass, men frågan är om inte 3Vänner är ett strå vassare i smaken.

Årets snacks: Estrellas linschips

Estrella, som hamnat lite på efterkälken när det kommer till veganska snacks, steppade upp under året och lanserade linschips med sour creamsmak, vilket genast blev en succé bland veganer.

Årets restaurang: MIM (More is more)

Jag gjorde, i egenskap av krogrecensent, närmare 100 restaurangbesök i Sverige under förra året. Inget slår veganska More is more i Göteborg. Genomtänkt, enkelt, avancerat och förbluffande på samma gång.

Årets butik: City gross

De var först med att ta in Oumph och de var först med att ta in Veg-
me. 2017 var året då City gross också satsade på vegansk catering i form av smörgåstårta, buffé och landgång. Vad kommer här näst?