Radar · Nyhet

Sollefteå bröt mot lagen i egen kampanj

I strid mot kommunallagen har Sollefteå kommun lagt pengar på att försöka påverka landstingspolitikerna att stoppa nedläggningarna vid Sollefteå sjukhus, uppger Uppdrag Granskning i SVT.

Kommunen har för skattepengar tryckt upp kampanjknappar och affischer med texten ”Vi står bakom Sollefteå sjukhus”, vilket strider mot kommunallagen, som slår fast att kommunen inte får försöka påverka frågor man inte har att fatta beslut om. Beslutet om att lägga ner sjukhuset fattades av landstinget.

– Kommunen ska ägna sig åt sin verksamhet och det ska man inte blanda ihop med det som ska skötas av andra, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till UG.

Olle Lundin hänvisar till Regeringsrätten som 1993 till exempel konstaterade att det var ett lagbrott av Malmö stad att driva kampanj för att Öresundsbron skulle byggas.

Sollefteås kommunalråd Åsa Sjödén (S) försvarar ändå beslutet.

– Jag vet att kommunen bekostat det men jag vet också att det fanns ett oerhört stort tryck inifrån organisationen, från medarbetare och från medborgare att vi från kommunen skulle vara tydliga att vi ställde oss bakom personalen på sjukhuset, säger Sjödén.