Radar · Nyhet

Palestinagrupperna får inte åka till Israel

Jonas Ekströmer/TT | Palestinagrupperna förbjuds att åka till Israel.

Israel har förbjudit 20 utländska organisationer att verka i landet, bland dem Palestinagrupperna i Sverige.

Israel hänvisar till att organisationerna stödjer en bojkott av den judiska staten på grund av ockupationen av palestinska områden. Listan över berörda sammanslutningar omfattar icke-statliga organisationer i USA, Chile, Sydafrika och flera europeiska stater. Bland de bannlysta organisationerna finns amerikanska AFSC (American Friends Service Committee), som tilldelats Nobels fredspris.

Människorättsgrupper kritiserar beslutet som de anser vara ett försök till åsiktskontroll. De konstaterar också att Israel även avgör vilka som släpps in på de palestinska områdena, med undantag för en gränspassage mellan Egypten och Gazaremsan.

”Vi går från försvar till attack. Bojkottningsorganisationerna ska veta att staten Israel kommer att agera mot dem och inte släppa in dem på vårt territorium för att skada våra medborgare”, kommenterar säkerhetsminister Gilad Erdan i ett skriftligt uttalande.

Enligt Erdan arbetar de bannlysta organisationerna ”oavbrutet och konsekvent mot Israel genom att sätta press på andra organisationer, institutioner och länder för att få dem att bojkotta landet”.

I november förra året stoppades en amerikan, anställd vid Amnesty International, från att åka till ockuperade Västbanken – också en del av Israels offensiv mot bojkottförespråkare. Men Amnesty finns inte med på den lista som offentliggjordes på söndagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV