Radar · Nyhet

Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest

Gunnar Lundmark/SvD/TT Vänsterpartiets Lars Ohly lämnar partiet i protest.

Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly lämnar partiet i protest mot att partiledningen stängt av honom från partiets aktiviteter efter anklagelser om sexuellt ofredande, uppger Ekot i Sveriges Radio.

– Det har inte varit ett lätt beslut men jag kan inte med självrespekten i behåll vara kvar i ett parti som förhindrar att jag är kvar på samma villkor som alla andra och som visat en förfärande brist på fingertoppskänsla och feghet, säger Ohly till Ekot.

Bakgrunden är att en kvinna har anklagat Lars Ohly för att ha trakasserat henne sexuellt på en partifest i oktober förra året. Lars Ohly nekar till anklagelsen men har bett om ursäkt för att han enligt egen utsago varit ”alltför närgången och efterhängsen”.

Saken polisanmäldes men polisen gick inte vidare med ärendet.

– Jag är otroligt ledsen. Hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle hamna i en situation där jag ens överväger att lämna det här partiet. Men det är det enda rätta jag kan göra, säger Lars Ohly.

Anklagelserna om sextrakasserier fick också konsekvenser för Funktionsrätt Sverige, där Lars Ohly är ordförande. Flera personer lämnade styrelsen eftersom Ohlys agerande, enligt dem, riskerar att skada förtroendet för organisationen. Ohly har valt att stanna som ordförande.

Fakta: Lars Ohly

• Föddes 1957 i Stockholm.

• Började jobba på SJ 1976 och blev så småningom tågmästare.

• Kom in i Vänsterpartiets partistyrelse 1987, blev partisekreterare 1994.

• 2004 tog han över som V-ledare. Då kallade han sig fortfarande kommunist, något han tog avstånd från senare. Han ersattes 2012 som V-ledare av Jonas Sjöstedt.

• Är stor fotbollsfantast och håller på Djurgården. Har flera gånger om fått äta upp påståendet att han spelat fotboll mot Nacka Skoglund. Visade sig att matchen var 1968, när Ohly var elva år och sannolikt stod vid sidan av planen.

• I valrörelsen 2010 gjorde han flera försök att fria till sin sambo i direktsändning. Han misslyckades under SVT:s partiledarutfrågning, gjorde ett nytt försök i TV4:s utfrågning, men blev avbruten av ett reklaminslag.

• Är gift och har två barn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV