Radar · Nyhet

Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest

Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly lämnar partiet i protest mot att partiledningen stängt av honom från partiets aktiviteter efter anklagelser om sexuellt ofredande, uppger Ekot i Sveriges Radio.

– Det har inte varit ett lätt beslut men jag kan inte med självrespekten i behåll vara kvar i ett parti som förhindrar att jag är kvar på samma villkor som alla andra och som visat en förfärande brist på fingertoppskänsla och feghet, säger Ohly till Ekot.

Bakgrunden är att en kvinna har anklagat Lars Ohly för att ha trakasserat henne sexuellt på en partifest i oktober förra året. Lars Ohly nekar till anklagelsen men har bett om ursäkt för att han enligt egen utsago varit ”alltför närgången och efterhängsen”.

Saken polisanmäldes men polisen gick inte vidare med ärendet.

– Jag är otroligt ledsen. Hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle hamna i en situation där jag ens överväger att lämna det här partiet. Men det är det enda rätta jag kan göra, säger Lars Ohly.

Anklagelserna om sextrakasserier fick också konsekvenser för Funktionsrätt Sverige, där Lars Ohly är ordförande. Flera personer lämnade styrelsen eftersom Ohlys agerande, enligt dem, riskerar att skada förtroendet för organisationen. Ohly har valt att stanna som ordförande.

Fakta: Lars Ohly

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV