Radar · Nyhet

Massförvisning av salvadoraner från USA

USA:s regering återkallar tillfälliga uppehållstillstånd för nästan 200 000 salvadoraner. President Donald Trumps tal om hårdare tag mot immigranter är inga tomma ord.

Salvadoranerna är den klart största gruppen av dem som har fått ”tillfällig skyddsstatus” (TPS) – en möjlighet att bo och arbeta i USA för personer som kommit dit, legalt eller illegalt, efter att deras hemländer drabbats av väpnade konflikter eller naturkatastrofer.

I början av 2001 gick två jordbävningar hårt åt El Salvador. Runt 195 000 salvadoraner som befann sig i USA i mars 2001 fick TPS.

De amerikanska regeringarna har sedan dess förlängt TPS för den salvadoranska gruppen som till stor del bor i Kalifornien, Texas och runt huvudstaden Washington.

Salvadoranerna får 18 månader på sig att lämna landet annars väntar deportation, meddelar Kirstjen Nielsen, minister för inrikes säkerhet.

Måndagens beslut innebär att tiotusentals salvadoranska familjer med djupa rötter i USA rycks upp. Beslutet berör enligt nyhetsbyrån AFP dessutom nära 193 000 barn som fötts i landet och därmed är amerikanska medborgare.

– Vi trodde att om vi arbetade hårt, betalade våra skatter och inte hamnade i bråk, vi skulle få stanna, säger 39-åriga Veronica Lagunas, som på nätterna städar kontor i Los Angeles, till The New York Times.

Hon har två barn som är födda i USA. Det har också småföretagaren Carlos Jiron, 41, år boende i Virginia.

– Det finns ingenting att återvända till i El Salvador. Infrastrukturen är kanske bättre nu, men landet är inte i skick att ta emot oss, säger han till samma tidning.

Hans plågsamma val blir: Flytta med barnen till en mer riskfylld tillvaro i El Salvador, låta barnen stanna i USA hos någon beskyddare eller trotsa beslutet och förbli illegalt i USA som papperslös.

Regeringen i El Salvador har tidigare bett Trumps regering att förlänga TPS för sina medborgare, med hänvisning till bland annat torka.

Även haitier och nicaraguaner har mist USA som tillfällig tillflyktsort och honduraner står på tur. Det betyder att cirka en kvarts miljon människor i TPS-programmet ska ut ur USA inom två, vilket är helt i linje med Trumps löfte om hårdare tag mot legal och illegal immigration.

Hans mest uppmärksammade åtgärd är att riva föregångaren Barack Obamas migrantprogram Daca som skyddat USA:s närmare 800 000 ”dreamers”, barn som illegalt kommit till USA.

Tidsfristen för salvadoranerna går ut den 9 september 2019. Men USA:s handelskammare och andra kritiker hoppas att kongressen ska kunna stoppa TPS-stoppet. Donald Kerwin Jr, chef för Center for Migration Studies, anser att återkallandet av skyddet är ”ett förbryllande ideologiskt beslut som är extraordinärt destruktivt på alla sätt”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV