Radar · Nyhet

2 000 afghaner uppges ha dödats i Syrien

Tusentals afghanska shiamuslimer har sänts ut av Iran för att strida på Bashar al-Assads sida i Syrien. Över 2 000 av dem har dödats, enligt en iransk brigadföreträdare.

De lockas av löften om bostäder, förhållandevis hög lön och arbete i Iran när tjänstgöringen är över. Fatemiyoun-brigaden beskriver de afghanska rekryter som strider för den på regimens sida i Syrien som volontärer.

Iran tillhandahåller sällan information om hur många som strider och skadas i deras insatser i Irak och Syrien. Men Zohair Mojahed, en företrädare för Fatemiyoun, säger till en iransk tidning att över 2 000 afghanska rekryter har dödats i Syrien, och 8 000 skadats, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

2015 uppskattade det iranska inrikesdepartementet att det fanns omkring 2,5 miljoner afghaner i Iran, varav många saknade uppehållstillstånd. Enligt Human Rights Watch har många rekryterats till Syrien genom löften om att få legal status när de återvänder. Några afghaner som HRW har talat med uppger att de eller deras släktingar har tvingats att gå med i brigaden, vilket en del har försökt att undgå genom att fly landet.

Människorättsorganisationen har också hittat bevis för att revolutionsgardet har rekryterat afghanska barn så unga som 14 år till striderna i Syrien, något som strider mot internationell rätt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV