Radar · Nyhet

Macron flaggar för ny lag mot falska nyheter

Frankrikes regering vill ge domstolar möjlighet att stänga sajter och tv-kanaler som publicerar falska nyheter. Förslaget har en tydlig udd mot ryska medier som president Macron tidigare anklagat för att sprida lögner.

– Vi ska utveckla vår rättsapparat för att skydda demokratin mot dessa falska nyheter, säger Macron i talet på onsdagskvällen som hölls inför mediernas representanter, skriver Le Monde.

Lagtextens innehåll ska preciseras under de kommande veckorna, men i talet målade presidenten upp en bild av en nära framtid där staten kan hindra medier från att publicera så kallade falska nyheter, det vill säga journalistiskt innehåll med uppenbara lögner, skriver Libération.

Franska medier ska bli skyldiga att tydliggöra vem som står bakom artiklar eller reportage som sponsrats av utomstående aktörer. Om nödvändigt ska domare få möjlighet att blockera sajter, stänga internetanvändares konton och beordra medier att ta bort innehåll, enligt Macron.
Macron nämnde ”propagandan som sprids på tusentals sociala medier-konton” som ”på ett ögonblick sprider sig över hela världen, på alla språk, lögner som uppkommit för att smutskasta en ansvarstagande politik, en person, en offentlig person, en journalist”, enligt Le Monde. Macron blev själv måltavla för en mängd felaktiga påståenden om honom under förra vårens presidentval, skriver tidningen.

Presidenten vill också att sändningstillståndet ska kunnas dras in för tv-kanaler som ”kontrolleras eller påverkas av utländska stater”, skriver AFP.

Macron nämnde inga namn i talet, men franska medier har tolkat formuleringen som en referens till ryska RT och Sputnik som kontrolleras av ryska staten. Under en gemensam presskonferens i maj 2017 med Rysslands president Vladimir Putin anklagade Emmanuel Macron just RT och Sputnik för att sprida ”ärekränkande lögner” och ”lögnaktig propaganda”. Sedan dess har RT bildat en franskspråkig tv-kanal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV