Radar · Nyhet

Friande Fittjadom överklagas

Åklagaren överklagar den friande domen mot fem män i det uppmärksammade fallet med en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja, rapporterar Metro. Enligt Dagens Nyheter hoppas polisen med hjälp av ny teknik kunna ta fram material ur de misstänktas telefoner.

Två av de åtalades telefoner har i mellandagarna skickats till Tyskland i förhoppningen om att man där ska kunna extrahera videosnuttar från övergreppet.
– De har andra möjligheter att komma åt det där, än vad svenska tekniker har, säger åklagare Markus Hankkio.

Från tysk sida är beskedet att telefonerna går att öppna upp och att processen väntas vara avslutad om fyra veckor.

–Det är svårt att veta nu om det finns något i telefonerna, men i och med att det finns uppgifter från både målsägande och misstänkta att själva händelsen har filmats så är det såklart av stort intresse att se om det finns något film, säger Markus Hankkio.

Kvinnan som är målsägande har lämnat detaljerade beskrivningar av hur hon våldtagits i ett trapphus av uppemot tio olika män under fyra timmar i Fittja, i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm, i augusti 2016.

Men Södertörns tingsrätt friade samtliga fem åtalade, tre som åtalats för grov våldtäkt och två som åtalats för medhjälp till grov våldtäkt. Bevisningen räckte inte och rätten pekade på en illa genomförd polisutredning.

Den friande domen väckte stark kritik. Bland annat har tiotusentals människor har skrivit på namninsamlingen ”Vi står bakom kvinnan i Fittja!”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV