Radar · Nyhet

Vargjakten startar trots överklagan

Efter flera rättsliga turer drar licensjakten på varg nu i gång i fem län.

I Värmland har länsstyrelsen beslutat om licensjakt på högst sex vargar inom ett område som omfattar reviret Vimyren. Det är ett stort geografiskt område och kommer sannolikt att delas upp i flera jaktlag, tror Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägarförbundet.

– Det kommer att vara jägare ute i morgon (tisdag). Det har kommit snö i området, så förutsättningarna för en lyckad jakt är goda, säger han till TT.

Jägarna är välförberedda och Glöersen tror att jakten kommer att gå lugnt till.

Turerna kring jakten har varit många. Svenska rovdjursföreningen, som är emot, har överklagat länsstyrelsens beslut men fått avslag i både förvaltningsrätten och kammarrätten. Nu har man i stället vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen, som meddelar att beslut i frågan troligen kommer att fattas först i februari.

– Det är olyckligt, men det är inte mer vi kan göra åt det. Vi får hoppas att Högsta förvaltningsdomstolen så småningom kommer fram till något klokt som gör att det inte blir fler sådana jakter på ett så dåligt underlag, säger Torbjörn Nilsson, ordförande för Svenska rovdjursföreningen, till TT.

Med nuvarande beslut får jägarna skjuta totalt 22 vargar i fem län i särskilt angivna områden under perioden 2 januari till 15 februari 2018. I Värmland får sex vargar skjutas, i Dalarna sex, i Västmanland sex, i Gävleborg två och i Örebro län två vargar.

Den svenska vargstammen, samt hur många vargar som får skjutas i varje län. TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV