Radar · Nyhet

Nio dödade i Iran under natten

Nio personer har dödats i upplopp i Iran under natten och ett hundratal personer har gripits, rapporterar statlig tv i landet. EU uppmanar Iran att garantera medborgarnas rätt att protestera efter de blodiga regimkritiska demonstrationerna.

Protesterna i Iran har pågått i fem dygn och under natten mot tisdagen dödades bland annat en polisman, enligt lokala medier. Totalt uppges nio personer ha dödats under natten. Det innebär att minst 20 personer har dödats sedan protesterna började i torsdags. Hur många som har skadats är oklart.

Under natten har även ett hundratal personer gripits, rapporterar iransk statlig tv.

”Vi har varit i kontakt med de iranska myndigheterna och vi förväntar oss att rättigheten till fredliga demonstrationer och yttrandefrihet kommer att garanteras”, säger en talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

EU kommer att fortsätta följa utvecklingen. Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson uppmanar iranska myndigheter att tillåta debatt om ”de legitima och viktiga frågor som demonstranterna lyfter”. Storbritannien följer utvecklingen noga, säger han.

Oroligheterna innebär en svår balansgång för president Hassan Rohani. I ett tal i söndags kväll höjde han ett varningens finger, samtidigt som han förklarade att kritik är tillåtet.

– Regeringen kommer inte att visa någon tolerans för dem som skadar allmän egendom, bryter mot allmän ordning och skapar oro i samhället, sade Rohani.

Massdemonstrationerna runt om i Iran är den största vågen av protester sedan oroligheterna efter ett omtvistat val 2009. De började i landets näst största stad Mashhad som protester mot höga levnadskostnader och dålig ekonomi. De har därefter spritt sig och utvecklats till allmän kritik mot den islamiska regimen.

Nyhetsbyrån Fars rapporterade under måndagskvällen om brinnande bilar, medan sociala medier talade om relativt små grupper som skanderade regimkritiska slagord i huvudstaden Teheran. Tungt beväpnad polis var på plats och några gripanden gjordes innan det åter blev lugnt, uppger AFP och hänvisar till lokala medier.

Ryktesspridning, reserestriktioner och brist på närvaro av oberoende medier gör det svårt att få uppgifter bekräftade.

Ali Shamkhani, sekreterare vid Irans högsta nationella säkerhetsråd, som skyller i statliga medier våldsamheterna på sociala medier.

– Hashtaggar och meddelanden om situationen i Iran kommer från USA, Storbritannien och Saudiarabien, sade han.