Radar · Nyhet

Israel höjer tröskeln för Jerusalemuppgörelse – delar av Västbanken ska annekteras

Det israeliska parlamentet har godkänt en skrivning som gör det svårare att i framtiden lämna över delar av Jerusalem till ”en utländsk part”. Det lär komplicera möjligheterna till en fredsuppgörelse mellan israeler och palestinier.

I och med lagtillägget måste nu 80 av det israeliska parlamentet knessets 120 ledamöter godkänna ett överlämnande av delar av Jerusalem, jämfört med som tidigare 61.

De nya reglerna godkändes på tisdagen, mindre än en månad efter att USA:s president Donald Trump bröt med decennier av amerikansk och internationell politik och erkände Jerusalem som Israels huvudstad. Beslutet väckte starka reaktioner, i synnerhet bland palestinska ledare som anser att USA nu inte längre kan medla i den utdragna konflikten mellan israeler och palestinier.

Palestinierna vill att östra Jerusalem ska vara huvudstad i en framtida palestinsk stat. De USA-ledda fredsförhandlingarna har legat i frysboxen sedan 2014, men om och när de återupptas är frågan om Jerusalems status en central fråga.

Omröstningen i knesset skedde bara dagar efter att premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likuds centralkommitté röstat igenom en resolution som förordar att israeliska bosättningar på palestinska Västbanken ska annekteras. Palestinierna kallar skrivningen, som ännu inte lagts fram i knesset, ett ”skandalöst brott” mot internationell rätt, enligt tidningen The Washington Post.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV