Radar · Nyhet

Än går det att hitta svamp i skogen

Många svampletare har lyckats fylla sina korgar till brädden med trattkantareller långt in i december. Inget konstigt med det, anser svampexperter.

Både trattkantareller och vinterskivling är svampar som inte är helt ovanliga så här års i södra och mellersta Sverige. Framförallt den förstnämnda är dessutom tålig. Det går att plocka trattkantareller när det är frost ute och det är bara att knipsa av de frysta svamparna.

– Det är nästan som höst nu, det har inte varit jättekallt och det har knappt kommit någon snö, säger svampkonsulenten Cecilia Hultqvist till TT.

Generellt har svampsäsongen blivit allt längre i hela Europa under de senaste decennierna till följd av varmare höstar och vintrar, enligt Anders Dahlberg, professor i mykologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Det är alltså ingenting ovanligt att hitta trattkantareller eller kantareller milda vintrar som denna.

– Jag minns ett år när jag var ute och plockade vanliga kantareller på julafton som vi hade på julbordet, berättar Cecilia Hultqvist.

För de som känner sig manade att ge sig ut i skogen vintertid för att leta svamp har Cecilia Hultqvist framförallt ett råd.

– Se bara till att det är fräscha exemplar så man inte blir magsjuk. De kan bli ganska tråkiga utav för mycket regn och kyla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV