Radar · Nyhet

Gahr Støre: Tror på kvinnornas berättelser

Norska Arbeiderpartiets vice ordförande Trond Giske lämnar tills vidare sin post efter anklagelser om sexuella trakasserier – men säger att falska påståenden läckts till medier. Partiledare Jonas Gahr Støre tror däremot på kvinnornas vittnesmål.

”Mot bakgrund av den pressade situationen som partiet befinner sig i och sakens karaktär är Giske och jag eniga om att han befrias från jobbet som vice ordförande på obestämd tid”, säger Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre i ett pressmeddelande.

Trond Giske skriver på Facebook att han anser att det blev omöjligt att utföra uppdraget som vice ordförande på ett bra sätt. Samtidigt går han till storms mot ”falska påståenden som läckts till medier”. Men hans partiledare säger att han tror på vittnesmålen.

– Jag har förståelse för att Giske har behov av att säga ifrån om hur han upplever situationen, han kan kommentera det han vill, det är hans rätt, men ingen av de anmälningar jag har fått är grundlösa, säger Støre i en intervju med NRK.

Han har pekats ut av flera kvinnor inom Arbeiderpartiet, Norges motsvarighet till Socialdemokraterna. Exakt vad som har hänt är oklart, men partiledaren har bekräftat i en intervju att flera kvinnor berättat att Trond Giske tidigare utsatt dem för ”obehagligheter av sexuell karaktär”. Giske har erkänt att han betett sig opassande och beklagat att personer upplevt hans beteende som obehagligt.

Trond Giske har varit sjukskriven sedan den 22 december men signalerar att han vill tillbaka till politiken och vill återfå förtroendet.

Under tisdagen träffas partiledningen för att diskutera situationen.

Fakta: Skandalen i Arbeiderpartiet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV