Energi

Test av veganska semlor

Vegotrenden tuffar på och med den ser vi gradvis ett ökat utbud av veganska produkter. Med fettisdagen i antågande har vi självklart spanat in och testat stans veganska semmelutbud.

Bagerierna Bröd & salt och Bagar’n Hornstull har alltid veganska semlor medan det på Konditori Genuin och Haga Tårtcompani & bageri behöver förbeställas. Ett tips är dock att semlorna snabbt säljs slut, så bokning är att rekommendera om du vill få hugga in på en vegansemla.
Ett problem inom livsmedelsmärkningen är skillnaderna i regler gällande vad som får ekomärkas och inte. Konditori Genuin är kravmärkta och arbetar enbart med ekovaror och har finslipat på ett recept för att lansera vegansemlor denna säsong. Reglerna mellan komjölksprodukter och vegetabiliska alternativ skiljer, till förmån för de animaliska ironiskt nog, vilket gjorde att de fick ta till nya idéer för att hitta en alternativ lösning för sin semla.

En mycket lyckad lösning ska det visa sig, härligt när kreativa krafter löser problem på ett så gott sätt.


Bagar’n Hornstull Anna Velander Gisslén

Bagar’n Hornstull

Lycklig bara av att se den, jättefin! Mjuk och härlig bulle med perfekt kardemummasmak, luftig och god. Lagom mycket mandelmassa, god och bra konsistens. Bra tilltaget med grädde, syrlig och fin. Några i panelen tyckte dock att det var något för syrlig smak på grädden. Detta gjorde att den tyvärr inte fick en femma men det är mycket nära. Oerhört god och mycket fin semla, både konsistens, smak och utseende.

 


Pepstop labb Anna Velander Gisslén

Pepstop labb

En besvikelse. Dessa semlor som lät så goda med bas på mandelmjöl och med cashewgrädde. Men det säger klonk när en lägger upp dem. Liten och väldigt tung bulle som ger ett oaptitligt intryck. Smakar pepparkaka, den är hård, stabbig och växer i munnen. Grädden är seg med en hinna på. Allt är hårt och torrt, grädden smakar inte mycket, och det är ändå så lite av den att det inte hjälper mycket till den torra bullen ändå.


Bröd & salt Anna Velander Gisslén

Bröd & salt

Hårda kanter och kompakt bulle men god smak, dock alltför dominant kardemummasmak. Riktigt god mandelmassa och grädde men på tok för lite grädde. Löjligt lite faktiskt. Fina semlor men det drar ner rejält att bullen har räfflor från muffinsformar, inte ok.


Haga Tårtcompani & Bageri Anna Velander Gisslén

Haga Tårtcompani & Bageri

Mjuk, god och luftig bulle. Helt klart den lyxigaste mandelmassan som innehöll flagad mandel. Lagom mängd till den väl tilltagna bullen. Utseendemässigt sett var denna semla en riktig hit, grädden är hög och fin. Att det är möjligt beror troligen på att sojagrädden, som i vanliga fall är svår att få riktigt hård och lätt sjunker ihop, är blandad med kokosgrädde. Fint är det men tyvärr blir kokossmaken lite för dominant. Annars en riktig hit!


Gunnarssons specialbageri Anna Velander Gisslén

Gunnarssons specialbageri

God bulle, väldigt luftig och fin. Helt klart den fluffigaste och mest inbjudande bullen av alla. Traditionell semla som lever upp till alla förväntningar en kan ha på en semla. Fin smak och rikligt med god grädde. En semla som har allt, smak, fluff, utseende och bra harmoni av mängden bulle, grädde och mandelmassa.


Konditori Genuin Anna Velander Gisslén

Konditori Genuin

God bulle, väldigt luftig och fin. Helt klart den fluffigaste och mest inbjudande bullen av alla. Traditionell semla som lever upp till alla förväntningar en kan ha på en semla. Fin smak och rikligt med god grädde. En semla som har allt: smak, fluff, utseende och bra harmoni av mängden bulle, grädde och mandelmassa.


Vinnare! Anna Velander Gisslén

Vinnare!

Vinnande semla kommer från Gunnarssons specialbageri. Den var ljuvlig och hade verkligen allt du vill ha av en semla. Men även semlorna från Bagar’n Hornstull, Haga Tårtcompani & bageri och Konditori Genuin var verkligt goda så det finns gott om platser utspridda över stan att hugga in på veganska semlor till fettisdagen om du inte känner för att baka dina egna.