Energi

Hallå där! …

… Jesper Isaksson som under Kärleksmanifestationen efter terrordådet i Stockholm för ett år sedan startade Kramförmedlingen, då han tog med sig en skylt med texten Free hugs och gav bort över 600 kramar. 

Kramkalas till helgen?   

– Det är ettårsdagen av terrorattacken och även det som var uppstarten till Kramförmedlingen och våra kramar. Jag tror många människor kommer söka sig till Drottninggatan då och alla kommer bära på känslor och tankar och min erfarenhet är att vi får finnas till hands för dem som önskar en kram eller en axel att gråta mot eller någon att prata med. 

Varför är det viktigt att kramas?

– Det är viktigt att kramas för kramar gör oss glada och glada människor gör och tänker bra saker. En kram är mer än att bara kramas. Det är mänsklig värme, en aktiv handling att visa någon uppskattning, fysisk närhet och odelad uppmärksamhet och fokus på en person. Det mest fantastiska är att en kram är lika kraftfull och betydelsefull om den kommer från en främling som en person som står en nära. Ofta kan det till och med vara så att det kan behövas just en främling, för då kan man berätta saker, gråta lite eller viska någonting och man vet att det stannar där. 

Vad händer i kroppen när man kramas?

– Det finns forskning som säger mer om vikten av en kram än vad man kanske tänker. Oxytocin frigörs, vi blir lugna, harmoniska, känner oss älskade, sedda och omtyckta och det i sin tur påverkar oss i vår mående och vad vi gör och hur vi tänker. Det bästa är att kramar inte är receptbelagda och vem som helst, utan någon utbildning, har rätt och kan ge bort dem. Och det är lika enkelt som det är fantastiskt.  För det är ju så att genom att ge bort en kram får du alltid en tillbaka!

Kan alla kramas?

– Absolut! Och vi borde göra det mer och oftare! Samtidigt måste man vara beredd på att det ofta handlar om större saker än en kram – lyssna, trösta och hålla kvar kramen så länge det behövs. Man är lite av en slags ”gatuterapeut”, på det sättet och det är kanske det mest fantastiska i det vi gör, förutom den fina handlingen som en enkel kram innebär.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV