Radar · Nyhet

”Iranska folket skriker efter frihet”

Runt om i Iran har demonstrationerna mot regimen varit många den senaste veckan. På onsdagen samlades människor på Sergels torg i Stockholm till stöd för protesterna.

Enligt TT har minst ett tjugotal människor dödats och hundratals gripits av polis i Iran under de senaste dagarnas protester. Mehrnosh Shafiee är aktiv i organisationen Shora och en av arrangörerna av manifestationen i Stockholm. Hon hoppas på en stark opinion mot det iranska styret.

– Vi vill att människor hör om vad som händer i Iran nu och om regimens brutala handlingar, säger hon.

Mehrnosh Shafiee menar att det är en tydlig skillnad mot de protester som ägde rum i Iran 2009. Den här gången är kraven på att regimen störtas starkare och hon tror inte att folk kommer nöja sig med reformer.

– Iranska folket skriker efter frihet, bröd och jobb, säger hon.

Under onsdagen rapporterade TT att de iranska protesterna avtagit något i styrka. Mehrnosh Shafiee konstaterar att bristen på ledning för protesterna är ett problem.

– Frågan är om man hinner att organisera sig.

Mehrnosh Shafiee var själv politisk fånge under fyra år i början av 80-talet och förlorade flera vänner som dödades av regimen. Då uppfattade hon det som att tystnad rådde i omvärlden och det gör henne än mer angelägen att visa stöd för dagens protester.

– Ingen reagerade, fastän alla visste vad som hände.