Energi · Vegokollen

Snabba rätter för veganer på språng

Vad tänker du på när du hör ordet snabbmat? Flottiga och onyttiga rätter ofta serverade på någon hamburgerkedja, kanske? Men så måste det inte vara. Det finns alternativ, fast du själv kanske inte ens tänker på maten som just snabbmat.

The Plant är ett sådant exempel, en snabbmatskedja som serverar mat som är hundra procent ekologisk och vegansk. All mat lagas från grunden av naturliga råvaror med fokus på att många smaker ska få en chans att komma fram. Grundtanken med det ekologiska och veganska upplägget är att de bryr sig om vår planet, vår hälsa och djuren.

The Plant öppnade sin första restaurang slutet av 2015 i Teatern vid Skanstull. I juli förra året öppnades den andra restaurangen på Konstfack vid Telefonplan och fler är att vänta då Maximillian Lundin, ägare och grundare av The Plant, varit tydlig med att hans mål från början varit att expandera till en kedja. Det som är härligt med The Plant är föreningen av ”snabbmat” som smakar vällagat och absolut inte är onyttig. Menyn består av rätter som en förväntar sig ska finnas bland snabba rätter, som burgare och sallader, men även grytor och soppor. Ut-över det finns röror och smårätter att addera, allt gott och fräscht.


Säsongssallad, ett av de två tillbehören till hamburgarna. Anna Velander Gisslén

Vegotillbehör

Det finns flera olika burgare att välja mellan, med olika tillbehör. Att en burgare serveras med majonnäs kan tyckas vara en självklarhet men för en vegan är det långt ifrån fallet. Majonnäs och ost är ett par produkter som en ofta får vara utan om en vill skippa animalier. Att beställa in ”cheezy burger” med gratinerad vegost, dijonstekt lök, sallad, ketchup och majonnäs är ingen dum känsla. 

Överlag är alla burgarna goda och till dem får en välja mellan potatis eller en liten skål med sallad. Potatisen är välkryddad och får även den sällskap av lite sallad. Personligen föredrar jag potatis framför pommes så jag hurrar, men kan tänka mig att en del säkert saknar följeslagaren pommes till sin burgare.

Min beslutsångest inför beställning avhjälps snabbt när jag får syn på kocken som står och steker plättar i köket. Jag blir tvungen att vända mig mot menyn igen, vad har jag missat?

Plättar och pannkaka är som de två tidigare nämnda produkterna något en vegan i regel får tillaga hemma och inte kan få på restaurang, men här finns det tydligen? 

Javisst, slarvigt nog hade jag missat rätten ”Pancake pesto salad”. Efter att vid tidigare tillfällen ha ätit mig igenom burgarmenyn och en del sallader var det minst sagt dags att testa denna rätt. Inget dåligt val, det är mycket gott. Sallad, quinoa och plättar får sällskap av goda röror, det är allt annat än torrt och trist.


Det finns många olika burgare. Anna Velander Gisslén

Snabbt och smidigt

Vill en i stället komponera sin egen måltid är det bara att styra stegen till buffébordet med konceptet ”salad pick’n’ pay”. Du lassar på det du vill ha, ställer tallriken på vågen och betalar. Snabbt och smidigt. Det enda som kan ta lite tid är att välja. 

Bara för att det endast handlar om sallad betyder det inte att variationen är liten. Sotad broccoli, hirs, quinoa, potatissallad, tacokryddade kikärtor, blomkål … Bröd, röror och dressingar finns givetvis också.

Det är ett vällagat och kravcertifierat utbud som verkligen är gott. Och inte bara för smak-lökarna utan även för att flytta normer, samt för djur och klimat. Just därför är det förvånande att maten serveras på engångstallrikar med engångsbestick. 

Efter ett samtal med Maximillian Lundin visar det sig inte vara så illa som en först kunde frukta. Det är inte plast, även om besticken vid första anblick ser ut att vara det. Det är biologiskt nedbrytbara bestick gjorda av stärkelse och de slängs därmed i restaurangens kompost.

Vällagat och gott

Miljötänket håller samman hela verksamheten, och Maximillian Lundin förklarar att de i alla sammanhang strävar efter att välja det bästa. Och det har de lyckats bra med. Att det är vällagat och gott har redan nämnts, men även service och variationen på rätter är bra. Det är ett rent nöje att äta på The Plant, både för mage och samvete.

The Plant