Radar · Nyhet

Stöd för den dödsdömde läkaren

Ahmadreza Djalali, läkare och forskare på Karolinska institutet, sitter fängslad i Iran och är dömd till döden. Amnesty International kämpar nu för att han ska friges.

I april 2016 greps Ahmadreza Djalali i Iran. Han anklagades för att ha samarbetat med Israels regering och dömdes till döden.

Ahmadreza Djalali är iransk medborgare, men har permanent uppehållstillstånd i Sverige där hans fru och två barn bor. Mer än 200 000 personer har hittills skrivit på Amnesty Internationals upprop för att han ska friges och i förra veckan hölls en manifestation vid Karolinska institutet. Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty International Sverige, var en av talarna.

– Ahmadreza Djalali måste omedelbart friges så att han kan återförenas med sin fru och sina barn i Sverige. Han är en samvetsfånge som har fängslats på godtyckliga grunder, och i den mycket bristfälliga rättegången mot honom har inga som helst bevis lagts fram som tyder på att han skulle vara något annat än en forskare som fredligt utövat sitt yrke, säger hon i ett pressmeddelande.

Behandlingen av Ahmadreza Djalali visar på vikten av bekämpa dödsstraff, menar Amnesty International.

– Trots att Ahmadreza Djalali inte haft möjlighet att lägga fram ett försvar har han fått ett straff som är oåterkalleligt. Det understryker att dödsstraffet måste förpassas till historiens skräphög. Iran är det land i världen, efter Kina, som avrättar flest människor, säger Anna Lindenfors.