Radar · Nyhet

Ekobutiker samlas vid Chapmans torg

Flera butiker med hållbarhetsprofil har öppnat på Karl Johansgatan vid Chapmans torg. Klustret är ett resultat av fastighetsägarnas önskemål om att locka dit just sådana verksamheter.

Bredvid varandra på samma gata ligger en skönhetssalong och en mindre mat- och speceriaffär med ekoprofil, en mobilreparatör och en outdoor-butik med uteslutande second hand-prylar. Lite längre bort ligger den vegetariska restaurangen Govinda.

– Vi ville gärna vara i Majorna eftersom det finns ett grönt tänk bland dem som bor här. Sedan fick vi reda på att fastighetsägarna här ville locka till sig hållbara butiker. Därför var vi extra välkomna här, berättar Johanna Oxling som driver outdoor-butiken Tracks Recycle.

Butiken där hon står bakom disken ser ut som vilken butik som helst som säljer nyproducerat. Enhetliga fräscha hyllor i trä, kryddat med vintage-detaljer.

Kaffet till kunderna står på bryggning och skidfilmer rullar på en tv. Bredvid står en soffa med tillhörande inspirationslektyr och en cykel i bambu pryder skyltfönstret.

– Vi ville att inredningen skulle spegla hela konceptet. Allt är i naturmaterial som vi byggt själva. Resten är från second hand.

Johanna driver butiken med fyra kompisar, som alla har andra jobb vid sidan av. De förenades i intresset för friluftsliv, utomhussporter och hållbarhet.

– Det finns så mycket saker hemma hos folk som inte används. Och det som är så bra med friluftsprodukter är att de ofta är av bra kvalitet. De ska tåla hårt väder och slitage, samtidigt som de flesta inte  använder dem lika mycket som jeans exempelvis. Många åker skidor en vecka per år, men vill kanske byta jacka var fjärde år, även om den inte är sliten. Då kan vi se till att kläderna får leva hela sina liv.

Inspirationen kommer från en butik av liknande karaktär i Åre. Konceptet är att människor får sälja sina kläder och prylar i butiken, och så delas intäkten mellan säljaren och butiken. Två procent av intäkterna skänks ”till klimatet”.

De skänker icke sålda prylar och kläder till Fritidsbanken i Angered (som lånar ut grejer till ungdomar som vill sporta). Hittills är det bra ruljans i butiken, enligt Johanna.

– Många kommer bara för att kolla, och en kvinna kom in varje vecka för hon ville så gärna ha en begagnad skidjacka och hade väldigt specifika krav.