Radar · Nyheter

Domstol stoppar Nobelcenter

Mark– och miljödomstolen sätter stopp för planerna på Nobelcenter på Blasieholmen.

Domstolen bedömer att byggnaden skulle orsaka en ”påtaglig skada på riksintresset för kultur- och miljövården på Blasieholmen”.

För att ge plats åt den stora kubformade byggnaden skulle man bland annat riva det gamla Tullhuset från 1876. Detta ses som ett minnesmärke över den tidiga industrialismen.

Men Stockholms stad tänker inte ge upp planerna på ett center som skulle samla allt som har med Nobelpriserna att göra och locka både turister och vetenskapliga konferenser.

”Vi har tyvärr vant oss vid att Mark- och miljödomstolen på svaga grunder tagit detta beslut. Vi kommer att överklaga och räknar med att både få prövningstillstånd och ett beslut i Mark- och miljööverdomstolen som både tar hänsyn till stadens möjligheter att utvecklas och som respekterar gällande riksintressen” säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Direktören Björn Tarras-Wahlberg har varit drivande i motståndet mot planerna.

– Den här jättebyggnaden är skamlig, vulgär och gräslig. Därutöver är förslaget praktiskt ohållbart och på tok för dyrt, säger han till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV