Radar · Nyheter

Norrtälje kämpar mot normerna

NTB/TT | När verksamheter HBTQ-certifieras granskas normer som rör alla diskrimineringsgrunder.

Norrtälje storsatsar på HBTQ-certifiering. Nu ska anställda inom en rad verksamheter drillas i ett öppet och normkritiskt förhållningssätt.

– Av gammal vana kan vi säga: ”Har du träffat nån tjej då?” men killen kanske inte alls är intresserad. Många utesluts som en följd av förutfattade tankar och föreställningar, säger Jakob Ekbrant på ungdomshuset Verket i kommunens pressmeddelande.

Han är en av dem som redan gått igenom RFSLs utbildning som leder fram till certifieringen. Norrtälje har prioriterat verksamheter som möter barn och unga, som Håsta förskola, men också Räddningstjänsten och kommunens kontaktcenter ska certifieras. Under processer jobbar de med att synliggöra oskrivna regler som gör att människor behandlas ojämlikt.

Förutom kön och sexualitet handlar utbildningen också om normer kring övriga diskrimineringsgrunder – ålder, religion, etnisk tillhörighet och funktionsnedsättning.

Chefen för ungdomshuset, Helena Pennström menar att utbildningen hjälpt dem att göra små, men viktiga förändringar när det gäller hur de formulerar sig i samtalen med ungdomarna.

–  Istället för att säga ”prata med mamma eller pappa” har vi ändrat sätt. Alla har ju inte någon pappa eller ens två föräldrar. Nu frågar vi ”har du nån nära du kan prata med?” säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV