Radar · Nyheter

Fortsatt strid om bygge i Vaxholm

Rivningen på Norrberget i Vaxholm stoppas – åtminstone tillfälligt. När förskolor skulle rivas utan att nya lokaler fanns på plats drog MP och C i nödbromsen. Därmed är det bäddat för fortsatt dragkamp om Norrberget.

Den långa och infekterade striden i Vaxholm fortsätter. I september blev det nej i en folkomröstning till rivning av den nedlagda Norrbergsskolan och två befintliga förskolor. Den M-ledda koalitionen, där även Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet ingår, har ändå fortsatt med planerna för att bereda plats för exklusiva bostadsrätter.

Men i förra veckan tog historien en ny vändning. På kommunstyrelsens bord låg upphandlingen av rivningen. 4 april skulle rivningen starta, enligt handlingarna.

Men koalitionspartierna hade inte pratat ihop sig – och MP och C gick i taket. De ansåg att det var oansvarigt att sätta igång rivningen innan ersättningslokaler för de bägge förskolorna fanns klara. Då det inte fanns någon majoritet för beslutet, ströks punkten från dagordningen.

– Det blev väldigt tydligt att det är mer bråttom för andra partier i koalitionen än vad det är för Centern och Miljöpartiet, säger gruppledaren Ann-Charlotte Eriksson (MP)

Hon tror inte att någon rivning kommer bli aktuell före valet. Därmed är det bäddat för fler politiska strider om Norrberget. Men trots trots sin kritik mot hur Moderaterna agerat utesluter Ann-Charlotte Eriksson inte ett samarbete även efter valet.

– Det är för tidigt att säga. Man ska aldrig stänga dörrar inför ett val, det tycker jag vore fel inför medborgarna, säger hon.

Kommunalrådet Lars Lindgren (M) – som aviserat att han avgår i sommar – säger att ärendet om upphandlingen ”får återkomma vid senare tillfälle”. Men han vill inte precisera när det kan ske eller kommentera kritiken mot honom.

Catarina Baldo Zagadou som företrädde nejsidan i folkomröstningen jublar över att rivningen hejdats.

– Varje dag utan rivningsmaskiner är en bra dag. Det vore ekonomisk katastrof att förstöra allmän egendom utan att utreda vad byggnaderna skulle kunna användas till. Vi behöver fler skolsalar, biblioteket är för litet och det saknas äldreboenden, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV