Energi

Sveriges första helt veganska hotellbrunch

En brunch bestående av endast helt vegetabiliska rätter låter troligen som en dröm för många vegetarianer och veganer. Det har blivit verklighet när Radisson Blu Royal Park tagit kostfrågan på allvar och satsar på att erbjuda en helt vegansk brunch.

Inte långt från Hagaparken i Stockholm kan en numera få njuta av en rejäl vegomåltid. Att det bara är veganskt som erbjuds betyder inte att det bara är ett fåtal rätter att välja bland. Radisson Blu Royal Park Hotels köksmästare Morre Varli har, med inspiration av dr Lisa Buddrus, som har spetskompetens inom det veganska köket, tagit fram och utvecklat den veganska brunchen. Och det har de lyckats ordentligt med!

Innan besöket stod hoppet till att det skulle finnas ett flertal rätter ”trots” att det ”bara” var vegetariska sådana, och förstås att någon av de klassiska brunchkomponenterna som pannkaka, ost eller croissanter skulle finnas. Vi blev inte besvikna. Här kan både veggisar och karnivorer njuta av en stor omöjligt-att-smaka-av-allt-buffé.


Croissanter, ett måste på en brunch! Anna Velander Gisslén

Gediget utbud

Det är en fröjd att se barn hugga in på alla otaliga godsaker som brunchen erbjuder. Barn som många av oss har sett stå med stora ögon och tråna efter att få smaka god mat men inte kunnat på grund av sina beslut att skippa animalier. Här finns allt det goda. Våfflor med vispad grädde, pannkaka, miniburgare, pommes, smoothies, yoghurtar och flera olika ostar. Och, inte att förglömma, croissanter. Det som en kanske är mer van att få fanns givetvis också där, som falafel, bröd, korv, dumplings, sallader, granola och förstås efterrätter.

Hotellets satsning på en hundra procent vegansk hotellbrunch kommer från en önskan om att minska fotavtrycket där maten har en stor inverkan men även att erbjuda en mer inkluderande måltid. Mathantverket drivs av långsiktighet och kvalitet för såväl människa som för djur och natur.

– Ser man sig omkring i Sverige idag finns en stor efterfrågan av alternativa frukostar, maträtter och bruncher. Vi är först med att erbjuda en 100 procent vegansk hotellbrunch, men tro mig, vi kommer inte vara de sista. Men framför allt är brunchen så himla god, säger Morre Varli, köksmästare.

Och detta instämmer vi i. Både små som stora önskade att en inte skulle bli mätt, sluta äta var det ingen som ville. Trots att vi tog miniportioner så gick det inte att smaka av allt, det säger en del om ambitionen på denna brunch. All mat är lagad från grunden och med omsorg, det var fräscht och välsmakande. Det enda en kan klaga på är möjligen kön till våffeljärnet. Du får själv grädda din egen våffla, vilket gör att du får en helt nygräddad goding att hugga in på, men med följden att du får vänta en stund. Men med lite trevligt snack i kön så är det inte mycket att hänga läpp över.


Den kalla delen av buffén med sallader, ostar, caprese, pastejer och en mängd olika pålägg till de olika brödsorterna som serverades. Anna Velander Gisslén

Kvalitet flyttar normer

Vikten av att servera bra vegetarisk mat kan inte överskattas. När det görs bidrar det till att få fler att välja vegoalternativ. Normen att äta animaliskt är väl förankrad men rubbas alltmer ju fler som väljer vego och inspirerar andra att göra det. Restaurangchef Jenny Wallin håller med och har sett flera exempel på gäster som knappt befattat sig med vegetarisk mat tidigare men som efter att ha ätit hos dem velat ha mer information och en vilja att äta mer vegetariskt.

– Vi har haft stora sällskap inbokade på konferenser där alla serverats enbart vegansk kost. Det märks en glädje när gästerna inser att vegansk mat kan vara så gott, de har lärt sig något nytt och positivt, säger Jenny Wallin.

Jag blir glad av att höra detta, och av denna fantastiska brunch. Kan inte vara annat än översvallande i mitt beröm, ett gediget utbud som smakar fantastiskt. Vad mer kan en begära?

Radisson Blu Royal Park

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV