Radar · Nyheter

Rytmiskt sportlov på Subtopia

För sportlovslediga i Stockholm erbjuder Subtopia i Alby gratis danskurser. Ett alternativ till dyra vintersporter, tack vare ett utbyte med lokala talanger.

Subtopia, som kallar sig ett ”kreativt kluster”, har knappa resurser i pengar räknat, men de har andra tillgångar.

– Det vi har är ett nätverk av talanger som drömmer om ett liv i cirkusen eller dansen, och vi har jättefina lokaler. Det finns ett slags syskonkultur i Botkyrka där äldre unga som har fått chansen vill ge någonting tillbaka, säger kommunikatör Paulina Sokolow.

I det här fallet får unga dansare, som kanske har en bakgrund hos Subtopia, låna studio eller utrustning mot att de ger några av sina timmar till den ännu yngre generationen. Under lovveckans tre första dagar kan barn och ungdomar således få gratis lektioner i hiphop av Mario Perez Amigo, som nyligen blev ett känt ansikte via tv-programmet Talang.

– Mario är barn i huset och har hängt här hur mycket som helst. Man känner sig inte larvig med honom, det är lätt att hänga med även om man inte själv är en typisk hiphopare, berättar Paulina Sokolow.

Torsdag och fredag är det dansgruppen Framework dancing som undervisar i modern jazz, med  inslag av teater och iscensättning. Det finns kurser för både nybörjare och de som har lite mer vana, och den typiska deltagaren är mellan tolv och femton år.

Att kunna göra något som inte kostar pengar är viktigt, tycker Paulina Sokolow.

– Just vintersportaktiviteter är extremt dyra. Även om snön är perfekt är det inte lätt att få tag på skidor, speciellt inte i Botkyrka. Det gäller nog för övrigt en ganska stor befolkningsgrupp, att inte ha råd med vintersport. Så det här är en metod som jag gärna skulle se att den spreds.Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV