Radar · Nyheter

Föreningar och polisen varnar för situationen i Nordstan

150–200 ungdomar befinner sig i Nordstan varje kväll och narkotikaanvändningen är hög. Nu går polisen ut med en varning för situationen, som enligt olika bedömare kommer att eskalera.

Polisen i Göteborg har gått ut och larmat för situationen i Nordstan. De berättar att cirka 150–200 ensamkommande befinner sig där varje kväll och att narkotikaanvändningen är enorm. Det rör sig om killar i åldern 15–24 år.

– Det handlar om hasch, marijuana och tramadol. De är helt likgiltiga för att vi kommer på dem. De säger: vad ska vi göra då? Vi har ingenstans att vara och kommer sannolikt att bli utvisade. Vi skiter i allt, ungefär, säger Anders Börjesson, chef för polisen i City i en intervju i Göteborgsposten.

Enligt polisen är de lugna och utgör ingen fara för allmänheten, mer en fara för sig själva. Organisationen Trygg i Nordstan kommer inom kort öppna  ett center i anslutning till Nordstan. Det kommer att fungera som en stödresurs med möjlighet för hjälp till att slussas till rätt instans.

Matilda Brinck-Larsen, verksamhetsansvarig på frivilligorganisationen Agape Göteborg, som länge varnat för situationen, tror att det kommer eskalera framöver.

– Jag och fler med mig larmade tidigt som kommunala tjänstemän, om risken för den här utvecklingen. Agape har sedan ett år tillbaka larmat, larmat och larmat om mörkertalet, de som inte kommer till Agape.

– Det fanns 17 000 papperslösa i november och polisen hade koll på cirka 5 000 av dem, om ett par år kommer vi ha hand om 50–60 000. Gränspolisen talar om att det kommer ta 20 år att utvisa alla med de resurser de har. Vad ska dessa arma människor göra under tiden?

Matilda är skeptisk till stödlokalen i Nordstan, som hon menar inte kommer räcka.

– Det kommer krävas mycket av de organisationer som ska bemanna där, ett tydligt syfte och en tydlig struktur och möjliga lösningar.